Els Mossos d’Esquadra acostumen a fer xerrades a casals i entitats vinculades amb la gent gran en les quals els donen consells per prevenir delictes. A la unitat de Sant Martí, han anat un pas més enllà i acaben d’estrenar una obra de teatre amb la mateixa finalitat. Es tracta de ‘Déu meu quin dia!’, una peça ideada i pensada pels agents de l’Oficina de Relacions a la Comunitat d’aquest districte que Joan J. García, director de l‘escola d’actors de Barcelona, s’ha encarregat de guionitzar i dirigir.

César Marcos, cap de la policia comunitària de Sant Martí, explica que darrerament molts dels assistents “no connectaven” amb els missatges preventius que els donaven. Marcos apunta que, en canvi, “quan oferim material audiovisual, estan molt més atents”. Per això, aquest responsable va pensar a oferir un espectacle de gran format que fos pedagògic. Per García, el fet que es tracti d’una comèdia fa que “els consells entrin molt millor.”

La gent gran, principal víctima de robatoris i estafes

A la peça teatral, estrenada aquest dimarts al Casino de l’Aliança de Poblenou, s’hi donen consells com no treure del caixer grans quantitats de diners, no portar mai el número secret de la targeta escrit o portar sempre la cartera a la butxaca de davant. També s’hi ha pogut veure un diàleg enfocat especialment a les estafes dels revisors del gas. L’objectiu és que la gent gran previngui delictes com els furts, robatoris amb força a domicilis i estafes, delictes dels quals en són les principals víctimes. De fet, durant el primer mig any del 2018, pràcticament 30.000 persones grans van denunciar haver patit fets delictius. Una xifra que suposa un augment del 13,6 % respecte el mateix període de l’any passat i un indicatiu que el cos de policia ha utilitzat per aplicar mesures creatives com aquesta, pionera a tot Catalunya. El públic n’ha sortit del tot satisfet, expliquen que s’ho han passat molt bé i, al mateix temps, han après.