Classe d'una escola

Aquesta informació es troba actualitzada aquí:

Nova vaga el 29 de novembre, convocada a l’ensenyament públic. Els sindicats USTEC-STEs, ASPEPC-SPS (de professors de secundària) i CGT han convocat aquesta vaga per al pròxim 29 de novembre, en la que finalment també s’hi han sumat professionals de la sanitat i de l’administració pública. Qui també s’hi ha sumat són els estudiants universitaris, que han avançat aquesta vaga a aquest dimecres 28 de novembre, i que reclamen acabar amb “els preus abusius” de les matrícules universitàries.

Manifestació unitària a la plaça de la Universitat

Faran una manifestació el 29 de novembre a Barcelona que crida als tres sectors públics i que començarà a les 12 h a la plaça de la Universitat i es dirigirà cap a les portes del Parlament. El professorat de l’educació pública denuncia que “les retallades que es van aplicar de forma extraordinària” amb l’arribada de la crisi “no s’han retirat”.

Mobilitzacions dels estudiants a la Diagonal i Jardinets de Gràcia

Abans de la gran manifestació convocada al centre de Barcelona, diversos sindicats d’estudiants, entre ells el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) també han convocat a trobar-se a les 10.30 h d’aquest dijous 29 de novembre als Jardinets de Gràcia, per arribar conjuntament, com a bloc d’estudiants a la manifestació unitària. Els estudiants també han cridat a realitzar una acció a l’avinguda de la Diagonal a les 9.30 h del dijous. 

Què reclama el professorat?

Alerten que l’actual situació dels professors i mestres ha provocat un “greu deteriorament de les condicions laborals” i, en conseqüència, de “la qualitat de l’ensenyament públic”. Els sindicats han advertit que l’ensenyament està “endèmicament infrafinançat”. Què volen aconseguir amb aquesta vaga?

  • Restablir l’horari lectiu

Una de les principals demandes és que tot el personal recuperi l’horari anterior a les retallades. Volen que els treballadors de primària tinguin 23 hores setmanals lectives, mentre que els de secundària en facin 18 de cara al proper curs 2019/2020. Els sindicats també reivindiquen que se’ls retornin les pagues extraordinàries del 2013 i el 2014. Però hi ha més demandes, com la reducció de ràtios, amb un màxim de 22 alumnes a la primària i 27 a la secundària.

En els darrers anys els col·lectius docents han convocat diverses aturades i protestes per rebutjar les retallades que han aplicat l’Ajuntament i la Generalitat i que venien impulsades des del Govern espanyol.