“Necessito ajuda” és el missatge explícit que PrevenSI, l’entitat que treballa per la prevenció de l’abús sexual infantil amb el focus posat en els agressors, ha rebut fins a 51 missatges per xat. Es tracta de persones que s’hi han posat en contacte al marge de tenir la línia telefònica tancada per falta de finançament. Núria Iturbe, la seva impulsora, afirma que entre aquests crits d’ajuda n’hi ha que explícitament “asseguren sentir atracció per infants i adolescents”. Segons aquesta psicòloga, el fet que quedin “desateses” podria implicar que “hi hagi entre 204 i 357 víctimes”.

Per cada persona agressora hi ha entre quatre i set víctimes

Segons la impulsora d’aquesta entitat, s’estima que en l’àmbit de la violència sexual infantil per cada persona agressora hi ha una mitjana d’entre quatre i set víctimes. Per això, afirma Iturbe, si es desatenen aquestes sol·licituds d’ajuda “és un risc potencial molt alt per a un nombre elevat de víctimes”.

Falta de voluntat política per un problema de salut pública

PrevenSI assegura que la violència sexual infantil és un “problema de salut pública” segons tots els estudis fets sobre la matèria i que una de cada cinc criatures la patirà en algun moment. Per això, lamenten que no hi hagi un compromís clar per part de les administracions a l’hora de finançar un projecte que “s’ha demostrat que pot evitar víctimes abans que les persones agressores actuïn”.

Segons Iturbe, també és rellevant que en els últims 10 dies s’hagin posat en contacte amb PrevenSI fins a 15 persones perquè “les violències augmenten en períodes de vacances”, un fet que es pot explicar perquè durant l’estiu no funcionen alguns dels servei de contenció que podrien ser útils de cara a la prevenció.

La Generalitat creu que l’eina més útil és la subvenció

Laia Rossich, directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, afirma que en el cas de PrevenSI les subvencions “són una eina molt útil”. Rossich, que ha valorat la solvència del projecte d’aquesta entitat, ha assegurat a betevé que es podria arribar a valorar una forma de finançament més estable.

En aquest sentit ha explicat que, de cara a finals d’any i principis del 2023, el Departament d’Igualtat i Feminismes té previst iniciar un programa de “masculinitats igualitàries i no violentes” dins del qual es treballaran la prevenció i l’atenció directa.

L’Ajuntament s’ofereix a col·laborar en el finançament

L’Ajuntament de Barcelona ha ofert finançament a PrevenSI, però per normativa municipal el consistori no pot finançar el 100 % del projecte, que a més no és un servei només de ciutat si no d’àmbit català. Per això l’entitat haurà de trobar els diners per fer front al 50 % del pressupost necessari per continuar treballant, segons ha acordat amb l’Ajuntament de Barcelona. Un cop l’aconsegueixi, l’Ajuntament n’aportarà la resta.