La problemàtica de la falta d’espais dignes és un tema transversal a totes les entitats de lleure educatiu. El Consell de la Joventut de Barcelona, juntament amb les federacions de lleure amb representació a la ciutat de Barcelona, ha treballat per identificar l’estat dels locals a través d’una base de dades, donar suport a les entitats amb dificultats, fer seguiment dels casos i fer d’interlocutors amb l’Administració i altres agents clau. A més, s’ha elaborat una enquesta a 128 caus i esplais de la ciutat de Barcelona per conèixer l’estat de les condicions dels locals.

Fruit d’aquest estudi i amb les dades de l’enquesta analitzades, la conclusió segons el CJB és que la situació “és alarmant”. Només un de cada 10 locals de caus i esplais de la ciutat de Barcelona compleix les 11 condicions per ser un espai digne

Gairebé un 60 % d’esplais i caus no disposen d’un conveni vigent signat que els garanteixi la continuïtat i un 20 % no tenen assegurada la continuïtat de cara al curs vinent. Tenir els materials, l’espai per a activitats i l’espai per a reunions en una mateixa ubicació és una condició bàsica per poder desenvolupar dignament la feina, però només la meitat dels esplais i caus de la ciutat ho tenen tot en una mateixa ubicació. A la meitat dels espais de caus i esplais no els permeten crear una identitat pròpia, decorant l’espai o canviant-ne la disposició, i això en limita les activitats i fa que infants i joves no puguin sentir-se seu l’espai.