Fa 20 anys el Raval era significativament diferent del barri que coneixem avui. Ha estat gràcies al treball en xarxa que s’hi han multiplicat els projectes i iniciatives i bona part d’aquesta activitat la condueix la Fundació Tot Raval, que aquest dimecres, 6 de juliol, ha commemorat les seves dues dècades d’història.

L’acte s’ha celebrat a la Sala Gran del Museu Marítim de Barcelona i hi han assistit el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella. El president de l’entitat i membre del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohammed Halhoul, ha destacat en un parlament institucional els grans eixos d’esforç de l’entitat durant la seva trajectòria: la cohesió social, la gestió de la diversitat i el treball comunitari. Al llarg dels anys, ha explicat Halhoul, hi ha hagut reptes que s’han assolit i molts altres que han anat evolucionat en paral·lel a una societat de barri canviant. “Tot, gràcies al treball amb xarxes, que és el nostre motor i la nostra força”, ha dit.

També n’hi ha d’altres, ha dit, en els quals actualment s’està treballant profundament com la desigualtat dins el barri i l’abandonament escolar. Per aconseguir millores visibles, el president ha demanat a l’Administració “un pacte polític de ciutat per donar resposta als grans reptes que vindran”.

Festa Major del Raval 2022: dates, programa i tota la informació

Impacte en la vida col·lectiva de les persones

El vicepresident de la Fundació Tot Raval, Enric Canet, que és també president del Casal dels Infants, ha incidit en el fet que formar part de l’entitat és clau per aconseguir col·laboracions i establir ponts entre les diverses associacions econòmiques, culturals i socials que hi ha al barri, i així anar ampliant aquest teixit col·laboratiu.

Rabassa, per la seva banda, ha destacat l’excel·lència de la tasca que Tot Raval fa “els 365 dies de l’any, de forma consensuada i donant exemple a les institucions”. El president Aragonès ha llançat un missatge d’agraïment a la tasca de l’entitat i ha centrat el seu discurs en “la feina d’empoderament comunitari, que obra un ventall d’oportunitats als més joves que poden transformar vides”.

A més dels parlaments institucionals, la celebració ha comptat amb una actuació musical de l’òpera ‘La gata perduda’.

20 anys de treball comunitari

Un grup de restauradors, comerciants i altres agents socials i culturals del Raval van crear la Fundació Tot Raval. El primer repte era aconseguir que les entitats que ja treballaven al territori es coneguessin i sumessin esforços, un objectiu que es va assolir en poc temps. I des de llavors s’ha treballat en molts més projectes amb diferents col·lectius. La Fundació Tot Raval és present en gairebé la totalitat d’iniciatives que es tiren endavant al barri i el seu model de treball comunitari és pioner a l’estat.