feliç dia dones 2023

La vaga feminista del 8 de març tornarà a repetir-se el 2019. Col·lectius feministes han tornat a convocar una vaga el 8 de març del 2019 per protestar, després de la gran manifestació del 8 de març a Barcelona de l’any passat, en una nova jornada de mobilitzacions arreu del territori. Alguns sindicats han convocat vaga general de 24 hores i d’altres, aturades de dues hores per torn. A continuació t’expliquem tot el que et cal saber sobre la vaga feminista del 2019: qui la convoca i si hi haurà manifestació el 8 de març.

[vc_section][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”què vols saber sobre la vaga feminista?” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Serveis mínims vaga 8 de març 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/serveis-minims-vaga-8-marc-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Vaga feminista, per què?

Després de l’èxit del 2018, els sindicats tornen a reivindicar la situació laboral de les dones, especialment la precarietat i la desigualtat amb què conviuen als llocs de feina. L’objectiu de la vaga feminista és reivindicar la igualtat real entre homes i dones en els centres de treball i també al carrer.

Els sindicats asseguren que la situació de les dones no ha canviat i que, malgrat les contínues reivindicacions, fa més de 10 anys que continua existint desigualtat. Es queixen d’inacció i de falta de voluntat política per erradicar el que consideren que és una xacra. Per això fan una crida a la mobilització popular: als carrers, a les empreses i a la societat en general.

Què exigeixen els sindicats?

La vaga del 8 de març és una oportunitat més per demanar la derogació urgent de la reforma laboral i els sindicats exigeixen a les administracions “una mostra real” per posar fi a les desigualtats al mercat de treball, augmentant els pressupostos dedicats a polítiques d’igualtat per a aquest 2019.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”7 dones revolucionàries catalanes que van lluitar contra el patriarcat” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/historia/dones-revolucionaries-catalanes-patriarcat/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

8 de març del 2019, per la violència masclista

Entre d’altres, aquest 8 de març del 2019, a més, es vol posar l’accent en els protocols de prevenció i actuació davant l’assetjament sexual i la violència masclista. El 2018, a Catalunya, segons dades del Departament d’Interior, hi ha hagut sis dones assassinades per violència masclista, en l’àmbit de la parella. Els sindicats afegeixen que també hi ha violència masclista a la feina: una de cada 10 dones perd la feina a causa de l’assetjament sexual o per raó de sexe, segons CCOO.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”GIF feministes per al Dia Internacional de la Dona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/gif-feministes-dia-dona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Vaga general el 8 de març, de 24 hores

La UGT ha convocat una vaga general de 24 hores a tot Catalunya amb aturades previstes de, com a mínim, dues hores a cadascun dels torns als centres de treball. UGT Catalunya crida a aturar-se almenys de 12 a 14 h, de 16 a 18 h i durant les dues primeres hores del torn de nit.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”12 frases feministes per la vaga 8 de març 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/frases-feministes-dones-catalanes/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

La CGT també ha convocat una vaga feminista que s’allargui les 24 hores del 8 de març, de 0 a 0 h. Pretén ser una vaga laboral, però també de consum, de cures i d’estudiants. Volen que, amb l’aturada de les dones, es vegi la rellevància que tenen en la societat.

La CNT, la CGT, la IAC, la USTEC, la Intersindical-CSC i la COS, i sindicats d’estudiants han cridat a fer vaga tota la jornada.

8 de març del 2019, per la violència masclista

CCOO: aturades de dues hores per torn

CCOO ha convocat una vaga laboral de dues hores per al 8 de març sota el lema “Prou bretxes, violències i desigualtats!”.

Els homes poden fer vaga el 8 de març?

Ets home? Estàs pensant a sumar-te a la vaga del 8 de març del 2019? Tot i ser una vaga feminista, impulsada per dones, els homes també estan cridats a la vaga, legalment, ja que és una vaga per a tots els treballadors. Tot i així, no tot el col·lectiu feminista es mostra a favor que els homes també se sumin a la vaga del Dia Internacional de les Dones.

Una part dels feministes consideren que els homes no s’haurien de sumar a la vaga perquè apel·la només les dones i així poden permetre que les dones que hagin d’ocupar un lloc dels serveis mínims decretats puguin sumar-se a la vaga. Altres creuen que els homes s’han de sumar a la vaga del 8 de març per evitar que cobreixin les tasques que farien les dones en un dia habitual. I a la manifestació del 8 de març 2019, poden sumar-s’hi els homes? T’ho expliquem, aquí.

Vaga d’estudiants el 8 de març

Diversos sindicats d’estudiants han cridat a buidar les aules i a sumar-se a les diferents mobilitzacions convocades. Entre els que ja han anunciat que s’hi sumen hi ha el SEPC i el Sindicat d’Estudiants. Han fet una crida a manifestar-se a les 12 h a la plaça de la Universitat.

Manifestació del 8 de març del 2019 a Barcelona

El col·lectiu Vaga Feminista 2019 ja està organitzant una gran manifestació per al 8 de març a Barcelona, una mobilització que està convocada a les 18.30 h a la Gran Via. La capçalera se situarà a la confluència amb el carrer d’Entença, a partir de les 18 h, on es concentrarà el bloc no mixt de dones lesbianes i transexuals.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Manifestació de la vaga feminista: totes les mobilitzacions” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/manifestacio-8-marc-2019-barcelona-vaga-feminista/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Sota el lema “Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere”, el col·lectiu Vaga Feminista ha previst que el bloc no mixt es trobi a la plaça d’Espanya i, per exemple, al carrer de Llançà sigui el punt d’una batucada.

La manifestació del 8 de març del 2019 a Barcelona preveu un acte final a la plaça de Catalunya, a les 20 h, on es farà la lectura del manifest i hi haurà música, dansa i teatre.

cartell manifestació 8 març 2019

Dia Internacional de les Dones 2019: Activitats i portes obertes a Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones 2019, a Barcelona s’organitzen diverses activitats culturals i alguns equipaments han decidit fer portes obertes. Aquí pots trobar propostes culturals gratuïtes de tots els espais que se sumen a aquesta iniciativa.