El projecte La Creatura, Re [D] Productora Feminista, de la cooperativa La Raposa del Poble Sec, ha guanyat el Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany en la categoria del jurat. La Creatura és una “base de dades feminista que recull propostes d’ocupació i autoocupació basades en els principis de l’economia feminista i solidària”. El seu objectiu és “visibilitzar i promoure la presència de dones” en els diferents àmbits laborals “tradicionalment masculinitzats”. El premi del jurat disposa d’una dotació de 15.000 euros.

La convocatòria de la 33a edició del guardó ha triat com a temàtica d’aquest any “projectes que contribueixin a la prevenció, la denúncia i l’afrontament de les situacions de desigualtat econòmica i laboral de les dones”. En sintonia amb aquest objectiu, el premi del públic se l’ha endut el sindicat independent de dones treballadores de la llar i cura Sindillar, pel projecte Cocinando políticas poéticas. Ha obtingut 28 vots d’un total de 85. Aquest guardó té una dotació de 3.000 euros.

“Pa i roses”, lema de la convocatòria

A la convocatòria del XXXIII Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany s’han presentat 16 projectes. El jurat ha estat presidit per Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI; Sandra Ezquerra, doctora en sociologia; Carmen Juárez, membre de l’associació Mujeres Migrantes Diversas; Francisca Perona, presidenta de l’associació Veus Gitanes; Carmen Sarasua, doctora en història; Neus Moreno, membre de la Xarxa Feminista de Catalunya; i Sílvia Serra, secretària del Consell de les Dones de Barcelona.

El lema triat per a la 33a edició del Premi 8 de març – Maria Aurèlia Capmany ha estat “Pa i roses“, que era el clam reivindicatiu que les obreres tèxtils de l’estat de Massachussetts van utilitzar fa un segle per denunciar les situacions d’explotació laboral que vivien.