Les persones de menys de 65 anys que han passat la covid-19 i que han estat vacunades amb una única dosi denuncien que tenen dificultats per poder viatjar amb el certificat digital UE Covid. El motiu és que l’estudi en què es basa el Ministeri de Sanitat per estalviar-se la segona dosi no té el reconeixement unànime de la comunitat internacional. Es tracta d’una investigació de l’Hospital Mont Sinaí de Nova York (EUA), segons la qual les persones que han passat la malaltia en tenen prou amb una sola dosi per aconseguir la immunitat.

Un dels afectats, el doctor Víctor Marcilla, cirurgià a l’Hospital de Martorell, ha explicat la problemàtica en un fil a Twitter, en què també ha reclamat explicacions al Departament de Salut. Segons ha explicat, en el moment d’obtenció del certificat digital UE Covid, s’hi fa constar que tan sols s’ha rebut una dosi, però “no aclareix si s’ha passat la malaltia“, si ja en fa més de mig any, com en el seu cas.

A més, diu Marcilla, la majoria dels països reclamen “pautes completes” de vacunació, per la qual cosa “els vacunats amb una sola dosi per protocol oficial perquè van passar la malaltia fa més de sis mesos no tenen cap certificat vàlid” per viatjar.

Davant d’aquesta situació, aquest cirurgià reclama a Salut que “doni l’opció de posar-se la segona dosi a tot aquell que se la vulgui posar”, tot i que reconeix que no seria necessària perquè ja tenen anticossos. En declaracions a betevé, ha recordat que el prospecte de Pfizer només preveu la immunitat amb l’administració de la pauta completa de vacunació. Una altra possibilitat, diu Marcilla, seria emetre un “certificat especial” per aquells qui han passat la malaltia i només han rebut una dosi, encara que “s’hauria d’acceptar internacionalment o, almenys, a la UE“.

Una PCR i quarantena per viatjar a Islàndia

En el cas de Víctor Marcilla, ell i la seva família tenen previst viatjar a Islàndia aquest estiu. La seva dona està vacunada amb les dues dosis i té el certificat digital, que li permetrà entrar al país sense problemes. En el seu cas, però, com que hi consta que no té la pauta completa “em demanen una PCR negativa i, a més, una quarantena de cinc dies“. Això, diu, tot i que ja va passar la malaltia i les analítiques indiquen que té “més anticossos que la majoria“.