Fa un any que va engegar el centre municipal per a joves sense llar Maria Feixa i, després de 12 mesos, l’Ajuntament n’ha fet balanç: hi han passat 37 joves, la majoria homes (81 %). A més, un 60 % de residents són extutelats, és a dir, han estat a càrrec d’alguna Administració abans de veure’s al carrer. D’aquest percentatge, un 38 % han passat pel sistema de protecció de la Generalitat. L’espai va obrir a finals de gener del 2018 amb una capacitat de 21 places i està pensat per a joves d’entre 18 i 25 anys.
Segons dades del consistori, un 89 % dels atesos tenen nacionalitat estrangera i, d’aquests, un 73 % prové del Marroc. Amb els números a la mà, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha dit que “el més alarmant” és, precisament, que més de la meitat de joves hagin estat prèviament tutelats. “Avui són les mateixes institucions que empenyen els joves al carrer“, ha lamentat. En aquesta línia, Ortiz ha fet un toc d’atenció a Generalitat i Estat i ha recalcat que “cal que totes les administracions s’arromanguin” per treballar en l’emancipació dels menors que viatgen sols, així com prevenir el sensellarisme.
Augmenten els joves sense llar
Ortiz ha reclamat que s’obrin espais com el de Maria Feixa arreu de Catalunya i Espanya per donar resposta a una realitat: els Serveis Socials de l’Ajuntament han detectat un augment d’atencions a joves sense llar precisament d’aquesta edat, d’entre 18 i 25 anys. Als centres de dia és on la xifra s’enfila més: si el 2015 se’n van atendre 248, durant el 2018 van arribar als 869.
L’accés al permís de treball, l’escull principal
El consistori assegura que la principal dificultat amb què es troben els joves és l’accés al permís de treball. Per això, en paral·lel al centre, Barcelona Activa ha posat en marxa nou plans d’ocupació dissenyats per a extutelats. Fins ara, set nois han estat contractats per un període de 12 mesos en projectes del programa B-Mincome, de lluita contra la pobresa, i els dos restants, en un pla d’ocupació vinculat a Ciutat Vella.
Tres dels nou beneficiaris d’aquests plans d’ocupació han estat o són residents a Maria Feixa. De fet, la Fundació Apip-Acam, que gestiona l’equipament, treballa dia a dia en la creació de plans de treball individuals per a cada resident. El cert és que al centre no només se’ls ofereix una plaça de residència, també assessorament en diversos àmbits, recursos formatius i suport en gestió de documentació i tràmits judicials.