La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, denuncia que la Direcció General de l’Adolescència i la Infància, la DGAIA, deixa de tutelar els menors quan compleixen la majoria d’edat i no els fa cap seguiment. Ortiz assegura que han detectat un augment d’un 30 % dels menors que dormen als carrers de la ciutat, i que aquest equipament intenta donar resposta a una situació alarmant.

El juny passat, l’Omar, nascut a Argèlia, va complir 18 anys i la DGAIA el va deixar sense recursos i va anar a viure al carrer. Des dels albergs municipals de la ciutat el van derivar a aquest nou equipament. Ara té una habitació pròpia, els àpats assegurats i segueix un curs per ser mecànic de vehicles. El Rachid ha passat per una experiència similar. Després de viure al carrer va arribar a un alberg per a sensesostre i va aconseguir una plaça al centre. El principal problema que afronten ara és la regularització de la situació administrativa i trobar feina.

Barcelona assumeix sola el problema de les persones sense llar

Des de l’Ajuntament, Laia Ortiz lamenta que Barcelona estigui assumint ella sola el problema de persones sense llar i que no es facin polítiques ni es destinin recursos en àmbit de país. Ortiz denuncia que Barcelona va ampliant recursos però en cap cas pot assumir la problemàtica en àmbit català, i explica que ja han rebut trucades d’ajuntaments catalans per enviar-los joves d’altres ciutats.

El centre municipal s’anomena Maria Feixa, el nom de la dona que va cedir les instal·lacions a l’entitat que la gestiona, la Fundació APIP-ACAM.  Hi treballen 13 educadors socials que preparen els joves perquè puguin viure de manera autònoma. El pressupost municipal és de 650.000 euros anuals i amb aquestes 21 places ja en sumen 1.182 d’allotjament nocturn per a persones sense llar.