El govern de la Generalitat ha presentat aquest divendres la nova estratègia per fer front a l’arribada massiva d’adolescents no acompanyats a Catalunya, coneguts com a MENA. L’any passat en van acollir 3.450, però aquest 2019 esperen que la xifra gairebé es dobli i arribi als 5.500 joves. 

Amb aquestes xifres, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha explicat que l’estratègia passa per preparar més els joves per la seva emancipació i assegurar que, quan siguin majors d’edat i quedin fora del circuit de tutela, tinguin recursos i no quedin desemparats. Per això, a més d’obrir nous centres d’acollida, treballaran per augmentar les places en pisos tutelats i també residències. “No volem únicament una lògica del centre d’acollida, sinó que volem una lògica de tot un itinerari”, ha dit el conseller.

El Homrani no ha concretat cap xifra, tot i que fonts del departament han confirmat a betevé, d’una banda, l’obertura d’un centre d’atenció immediata a la ciutat durant la primavera. Funcionarà les 24 hores del dia i es coordinarà conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, cosa que permetrà evitar que els joves hagin de fer nit a comissaria per falta de places, com va passar aquesta tardor.

D’altra banda, les mateixes fonts també han explicat la posada en marxa d’un altre centre que serà únicament per a noies MENA. Està prevista per al 15 de febrer a les comarques de Barcelona i es focalitzarà sobretot en la detecció de problemes relacionats amb la prostitució i el tràfic d’éssers humans.