“Els rectors de les vuit universitats públiques catalanes som aquí per dir prou”. Amb aquesta sentència ha començat el discurs el rector de la Universitat de Barcelona (UB) i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, Joan Elias.

La comunitat universitària s’ha congregat aquest dimarts en un acte unitari al Paranimf de l’Edifici Històric de la UB per denunciar que treballen “en condicions precàries per la falta d’inversions”. L’acte ha tingut lloc el dia abans que els rectors es reuneixin amb el vicepresident del govern català i titular del Departament d’Economia, Pere Aragonès.

“No volem més paraules ben intencionades, sinó compromisos forts”, ha seguit Elias, que ha reclamat als governs català i espanyol “dotació en els pressupostos” per afrontar les “inversions urgents” de les universitats catalanes si no volen que això afecti la bona posició que tenen en els rànquings internacionals. Els rectors calculen que són necessaris uns 100 milions d’euros d’augment dels pressupostos pel 2020 per posar al dia els equipaments i aules. I demanen retornar a la xifra d’inversió de 900 milions d’euros dels anys 2009 i 2010.

Baixada de les taxes

Les universitats públiques catalanes lamenten que en els darrers anys s’hagi reduït la inversió “en un 20 %”, i en contrapartida, les taxes hagin augmentat “un 30 %”. Per això creuen que “s’ha revertit la caiguda del finançament públic en les famílies catalanes” i demanen una baixada de les taxes per equiparar-les amb la resta de l’estat.

“Quin país vol ser capdavanter si no aposta per les universitats públiques?”, s’ha preguntat Elias. I ha demanat als partits polítics “que incorporin les universitats en els programes electorals i els debats” de la campanya de les eleccions del 10 de novembre i que es “visualitzi el compromís al pressupost del país”.