Fa un més que va finalitzar l’enderroc de la finca ocupada amb risc d’esfondrament al carrer de Briquets, a les Roquetes. Una actuació que ha deixat un gran solar buit al carrer tot just a tocar del terreny on es va haver d’enderrocar també tota una façana per risc d’esfondrament fa tres anys.

L’estructura de l’edifici de tres plantes situat a la part alta del barri es va haver de demolir manualment amb pics i martells hidràulics, per evitar que la finca caigués sobre la casa del davant. Per aquest motiu l’enderroc es va allargar dues setmanes. A hores d’ara el solar continua encerclat amb tanques i precintes.

Dos enderrocs que deixen un buit al carrer

La finca es va haver d’enderrocar amb urgència a l’octubre quan va caure una part del mur exterior. A dins hi vivien tres famílies que des de feia més de 15 anys ocupaven els habitatges. Totes van ser desallotjades el 21 de setembre, i només van poder recuperar algunes pertinences que els operaris van treure durant els enderrocs.

El 27 de novembre del 2020 es va haver d’enderrocar la façana contigua a la finca afectada al carrer de Briquets. Un despreniment en el mur que donava a l’exterior va generar també problemes de mobilitat al carrer durant dies fins que es va intervenir per reparar els desperfectes. Tots dos enderrocs han deixat visible al carrer un gran buit entre la resta d’edificacions.

Un barri que va créixer amb l’autoconstrucció

Les Roquetes va néixer a partir d’un nucli de casetes de planta baixa situades al peu d’un turó. El barri va créixer de forma exponencial a mitjans de la dècada del 1950, en plena dictadura franquista, amb l’arribada de població migrada.

Les promocions d’habitatges oficials no van ser suficients i molts veïns van haver d’edificar-se ells mateixos la llar. Així, el barri es va anar formant amb cases d’autoconstrucció al voltant de carrers costeruts i sense asfaltar ni xarxa pública de clavegueram.