Al solar del carrer de la Concòrdia, 69, els veïns mantenen actiu un hort urbà. Des de fa dues setmanes,  comparteixen l’espai amb una vintena de sense sostre que, segons alguns veïns, hi viuen de forma precària. Bona part del veïnat mostra el seu malestar amb aquest grup, perquè afirma que “fan molt soroll, de vegades criden o es barallen, i fan les seves necessitats al carrer“. Un problema de convivència que també reconeix la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. El responsable de l’àrea de convivència  i vocal d’aquesta entitat, Màxim Montori, apunta que “no és la primera vegada que això passa al carrer de la Concòrdia”. “Primer va passar en un solar que fa cantonada amb el carrer de Magallanes”, i quan va ser desallotjat, “l’anterior Ajuntament va accelerar el tràmits perquè s’hi construís l’edifici que hi havia projectat”.

Però darrerament, segons expliquen Montori i altres veïns, “el problema és itinerant”. Asseguren que fa uns mesos hi havia un grup de persones que vivia en un solar de la plaça del Setge de 1714, a tocar del carrer de la Concòrdia i l’avinguda del Paral·lel. En ser desallotjades, aquestes persones es van instal·lar en una altra parcel·la en desús del mateix carrer de la Concòrdia, al número 58, d’on van ser desallotjades el 26 d’octubre passat, en presència de la Guàrdia Urbana i les brigades de BCNeta.

 

 

Desallotjament del solar del carrer de la Concòrdia, 58, el 26 d'octubre

 

 

Segons explica Màxim Montori, “cada cop que hi ha una actuació i els desallotgen, es mouen a un altre lloc, però el problema continua sent el mateix, i les molestes veïnals i les queixes continuen al nou lloc on s’han traslladat”.

No tenen on anar

Alguns dels sense sostre que viuen al solar del número 69 del carrer de Concòrdia provenen de països de l’est. Asseguren que “no tenim on anar” i que “no volem molestar els veïns“. Una de les dones que hi viu, amb la parella i els fills, afirma que “només vull fer una mica de diners per tornar cap el meu país, Romania, i fer-m’hi una casa”. La majoria de persones que ocupen aquest solar es dediquen a la recollida de ferralla, que obtenen dels contenidors de la ciutat.

L’Ajuntament, de la seva banda, afirma que des d’aquesta setmana té constància de l’ocupació del solar, i que està analitzant la situació dels ocupants per donar-hi la resposta més adequada.