El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, encapçalat pel conseller Raül Romeva, ha recuperat aquest acte d’homenatge públic després de set anys que no es feia amb l’atorgament de diplomes als 300 represaliats que han estat reconeguts durant els últims nou anys. Es tracta d’aquelles persones que van patir repressió o privació de llibertats a causa del franquisme.

Durant l’acte, Romeva ha dit que el reconeixement a les víctimes arriba tard però ha assegurat que el compromís del govern és treballar per mantenir la memòria d’una situació que va prendre represàlies amb els més “febles”.

El Paranimf de la Universitat de Barcelona ha acollit la conferència dels historiadors Josep Fontana i Borja de Riquer, que han ajudat a entendre la situació social que es va viure durant la Guerra Civil amb una aproximació històrica. Segons els historiadors, més de 150.000 persones van morir sent víctimes d’aquest període. A l’acte, també hi ha participat la cantautora de les Terres de l’Ebre, Montse Castellà, que ha ofert un repertori musical especial per a l’ocasió.

El reconeixement s’ha fet coincidint amb el 20 de novembre, aniversari de la mort del dictador, i el lloc escollit és un símbol de la repressió franquista, però sobretot de lluita per la llibertat amb la formació de diversos moviments estudiantils i intel·lectuals.

Aquest any, aniversari dels 80 anys de la Guerra Civil

L’homenatge d’aquest diumenge del govern català s’emmarca en els actes del 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil i el franquisme. El projecte té per objectiu recuperar la memòria històrica a través de diverses exposicions itinerants, conferències, jornades i homenatges a tot Catalunya i, fins i tot, a altres països europeus.