Mestres, professors, famílies, col·lectius educatius i comissions de gènere s’han reunit aquest dissabte a l’Escola Montseny, al barri de Vallcarca i Penitents, en la primera Trobada vers les Escoles Feministes. Una proposta educativa que, segons els organitzadors, “busca la transformació social, l’emancipació de les persones i tornar a posar la vida al centre des de i per a l’escola pública, a partir d’una perspectiva feminista“.

L’objectiu d’aquesta trobada, que ha aplegat més de 200 persones, és crear un espai de diàleg on els participants, que creuen en un escola feminista com a model educatiu, puguin proposar millores. Mitjançant la participació en diversos grups de treball, els assistents han reflexionat al voltant dels sis eixos que consideren principals: cos, identitat, comunitat, vida, pensament i educació pública. Les conclusions han donat lloc a un debat entorn a les millores que es podrien aplicar per aconseguir un model educatiu feminista i amb perspectiva de gènere. Segons Cecília Bayo, representant de l’Assemblea Groga, “el moviment feminista està donant moltes respostes, perquè qüestiona i critica el model educatiu actual, que aposta per la privatització, dona cabuda a les discriminacions, als estereotips per gènere i a la segregació“, assegura.

Trobades feministes

Diuen que, si el feminisme impregnés el sector educatiu “la societat seria mes igualitària, mes diversa i heterogènia, en definitiva, amb més justícia social“, assegura la Cecília. Per aconseguir-ho, “confiem en la força de les persones, tot i que els governs ara per ara sembla que mercantilitzen l’educació”. Per això, i per agrupar aquells que inciten un canvi de manera individual, han volgut construir aquests espai, per tal de tenir més força.

Antecedents al barri de Gràcia

La Trobada vers les Escoles Feministes és un projecte que dona continuïtat a les Jornades per l’Educació Pública a Gràcia, organitzades per l’Assemblea Groga de Gràcia, ara fa un any.  En aquest cas, però, la reunió s’ha volgut obrir a tot Catalunya per mirar d’establir una xarxa més àmplia.

L’organització assegura que ja prepara la següent trobada: serà el 26 d’octubre i en aquest cas, segons asseguren, les experiències en l’àmbit de l’educació de tots els participants seran el motor per impulsar noves propostes.