Les dones de Sant Andreu són les protagonistes del primer llibre de la col·lecció “Constructores de ciutat”. La col·lecció vol recopilar el testimoni de dones d’edats i condicions diverses per donar a conèixer com era la vida quotidiana a Barcelona durant la segona meitat del s. XX. Es tracta d’un treball conduït per la historiadora Isabel Segura a partir de trobades amb dones a tots els districtes de la ciutat.

Cuina i lluita per la llibertat

Darrere del llibre hi ha més d’un any de feina i el testimoni de més d’una trentena de dones dels set barris andreuencs. El llibre té dues parts diferenciades. En la primera es parla de l’alimentació com a base de l’economia urbana i de la subsistència quotidiana de la ciutat. Aquí les dones recorden, per exemple, de quina manera trobaven els aliments durant els anys de postguerra i què cuinaven per alimentar les seves famílies. En la segona part prenen protagonisme els moviments veïnals encapçalats pels grups de dones durant els anys 60 i 70. Elles van lluitar per recuperar les llibertats i reclamaven millores en salut i educació.

Les dones, protagonistes de la història

La col·lecció “Constructores de ciutat” és un projecte de la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI. Es tracta d’un projecte col·lectiu que vol recuperar el protagonisme femení i la seva contribució en la construcció i en la història de la Barcelona del segle XX. Per fer-ho, l’autora es reuneix amb dones i col·lectius de dones que expliquen els seus records i vivències al voltant d’una temàtica que fa de fil conductor durant la trobada. D’aquesta manera les dones es converteixen en narradores de la història i al mateix temps s’enforteixen els vincles entre les entitats de dones i es crea xarxa. El proper llibre de la col·lecció serà el de Nou Barris i es publicarà els propers mesos. En aquesta ocasió es vehicularà a través del tema de l’habitatge. Segura està treballant ja en el tercer volum que estarà centrat a Sant Martí.