El sindicat dels Mossos SAP-FEPOL critica en un comunicat l’actuació dels Bombers de Barcelona en el desallotjament de dimarts passat d’un edifici del carrer de la Independència. Assegura que el cap de guàrdia dels Bombers va decidir no intervenir per despenjar una activista d’una façana durant l’operació. Els Mossos asseguren que el comandament va dir que tenia ordres de “no intervenir en temes polítics”, una afirmació que Bombers de Barcelona nega categòricament. Fonts del cos han explicat a betevé que la carta de servei dels bombers estableix molt clarament que la seva funció és de salvament i no de seguretat ciutadana.

De fet, expliquen que en casos similars al del desnonament de la Independència sempre són els Mossos els qui despengen les persones que s’atrinxeren en balcons o façanes: “Nosaltres hem de prestar material però no hem d’actuar en cap cas si la vida de la persona no està en risc”. Les mateixes fonts matisen que “als bombers no ens instrumentalitza ningú perquè es devem al ciutadà i no als polítics”.

L’Agrupació de Bombers de Barcelona de CCOO també ha emès un comunicat exposant el “desacord” vers la situació que s’ha generat arran del comunicat de SAP-FEPOL.  A més, asseguren que el seu còdi ètic marca que s’han de limitar a “la protecció de les persones, sense entrar el valoracions legals.”

En el cas del desallotjament de la casa ocupada Puntales II, els bombers van cedir una escala als antiavalots, però no van ajudar a treure una de les activistes que hi havia penjades perquè es trobava “ben lligada”, asseguda en una estructura de la façana i sense cap perill de caure. Els bombers asseguren que, en casos com aquests, aporten “solucions” a la policia, com una escala o una plataforma, però recorden que “la seguretat ciutadana correspon als Mossos d’Esquadra”. Des del cos estan molestos perquè consideren que es tracta d’una polèmica política.

SAP-FEPOL titlla els bombers d'”irresponsables”

En canvi, el sindicat SAP-FEPOL considera una “irresponsabilitat” la decisió dels bombers de no actuar en el desallotjament del carrer de la Independència, perquè hi podria haver hagut algun accident. Demanen explicacions i transparència al cos de Bombers per una situació que qualifiquen d'”extrema gravetat”. El sindicat acusa el govern municipal d’alinear-se amb el moviment ocupa i recorda que els bombers no poden desobeir un requeriment policial o instar funcionaris públics perquè ho facin.

El sindicat explica que van haver de requerir la participació de la unitat de muntanya de la policia catalana, que es va desplaçar des de la seu central de Sabadell, i diuen que això va endarrerir la fi de la operació fins al migdia.