L’Escola Jacint Verdaguer continuarà tenint dues línies a P3, segons ha explicat l’AMPA del centre. L’associació de famílies ha explicat que el Consorci d’Educació els ho ha confirmat, després que transcendís que l’ens es plantejava eliminar una de les dues classes, cosa que havia posat en alerta molts pares del barri. En canvi, la mateixa AMPA ha explicat que un dels canvis que sí que es faran de cara al curs que ve és una línia extra de P3 a l’Escola Tres Pins.

Tot això el Consorci d’Educació no ho ha confirmat. Diu que s’estan estudiant encara tots els escenaris possibles i que no hi ha res tancat en ferm. El calendari amb què treballen preveu que la situació es resolgui la setmana vinent.

Una escola amb molta immigració

Per les famílies de la Jacint Verdaguer, la intenció d’eliminar la línia costa d’entendre perquè ara fa només quatre anys es va ampliar l’escola, justament amb un edifici nou de preescolar. L’any passat es van cobrir pràcticament totes les places durant el període de preinscripció però, en canvi, aquest any, no s’han omplert ni les d’una línia.

Segons el president de l’AMPA, Pedro de Cos, el centre és una escola segregada “on van destinats els pobres i els immigrants”, i que té un 80 % d’alumnes nouvinguts. De Cos creu que un dels motius que expliquen la baixada de la demanda és que la immigració està marxant del barri, a conseqüència d’un procés de gentrificació “salvatge”. Per això, De Cos creu que, darrere la proposta de suprimir una línia a l’Escola Jacint Verdaguer i crear un bolet a la Tres Pins, hi ha “alguna cosa molt propera al racisme” perquè “els blancs no volen venir a l’escola amb nosaltres”. En aquest sentit, diu que l’AMPA vol saber quines característiques té la demanda de places de P3 de l’Escola Tres Pins.

Aquestes declaracions no han agradat a la directora del centre, que s’ha mostrat totalment en desacord. Considera que es tracta d’una afirmació “classista” i que fomenta “la segregació” enlloc de fer bandera de la diversitat en totes les escoles. De fet, el clàustre de l’escola ha tancat files amb la directora defensant que la seva diversitat és “una gran riquesa de convivència i aprenentatge.”

Acompanyats de representants de diversos sindicats, l’AMPA veu amb bons ulls que no es tanqui la línia ni s’ampliïn les ràtios al barri. El portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, ha denunciat que en comptes d’aprofitar una baixada demogràfica “per abaixar ràtios i perquè la inversió sigui més eficient”, el que es faci sigui “tancar línies i estalviar diners”, per exemple, en docents.

D’altra banda, un cop comenci el curs, De Cos assegura que el Consorci d’Educació ja els ha advertit que el centre haurà d’absorbir els alumnes de matrícula viva, és a dir, aquells que arriben quan la preinscripció ja està tancada o fins i tot quan el curs ja ha començat. De Cos afirma que l’han informat que aquests alumnes no es repartiran entre tots els centres del barri.

Mobilitzacions per la falta de places a P3

La del Poble-sec no és l’única mobilització que s’està fent aquests dies relacionada amb el procés de preinscripció escolar. De fet, un grup de famílies afectades per la manca de places de P3 acaba de crear la Plataforma Proeducació Pública de Proximitat, que en només uns dies ja ha aconseguit 200 integrants.