(ACN) El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, aposta perquè l’àrea metropolitana de Barcelona no entri en la fase 1 dilluns. “Jo crec que amb les dades que hi ha, si no hi ha un canvi especial, aquesta seria una actitud a considerar i una opció força bona per posar sobre la taula si volem ser prudents. Crec que els números són justets“, ha argumentat a Catalunya Ràdio, on ha defensat “aguantar una setmana més i veure si la incidència de coronavirus baixa”, ja que és pràcticament el doble que la mitjana d’Espanya, i concentra el 75% dels casos de Catalunya.

D’altra banda, ha augurat que no hi haurà aforaments plens fins ben entrada la tardor, i ha considerat “incongruent” que el ministre de Cultura no descarti els festivals d’estiu.

Objectiu: reduir els rebrots

Trilla creu que esperar una mica perquè l’àrea metropolitana entri en la fase 1 “donaria més garantia que la possibilitat de rebrots es redueixi de manera important”.

A més, veu contradictori que es parli de 15 alumnes per aula i alhora no es descartin els concerts d’estiu. “Em temo que hem de partir de la base que res no estarà ple fins d’aquí a bastants mesos”, ha dit.

Sobre la prova desenvolupada per Grifols, Trilla n’ha destacat la fiabilitat i el fet que se’n pugui fer moltes alhora i descartar així tot un grup de negatius d’un sol cop. També ha indicat que són “més semblants a les PCR que totes les altres”.

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic ha reconegut que el programa Orfeu no ha avançat com es voldria tot i que “s’han volgut fer les coses molt ràpid”. “Em sembla que ens hem quedat una mica a mitges. Entenc que pot haver-hi dificultats tècniques, però estic convençut que s’acabarà tirant endavant”, ha conclòs.

Trilla ha considerat interessant estudiar pneumònies prèvies i també grips per veure si realment el coronavirus va circular per Catalunya abans que es detectés, una teoria que, en general, “cada cop guanya més força” al món. Això seria una de les causes que explicarien per què l’epidèmia “va esclatar amb aquesta virulència”.

Encara sobre recerca i estudis, ha reconegut que ara n’hi ha molts i que els investigadors competeixen, però ha indicat que el descens de malalts ingressats fa que molts es quedin a mitges.