És el primer tractament CAR-T contra la leucèmia que es pot trobar a Europa. Van ser necessaris més d’un milió d’euros per poder-lo tenir a l’Hospital Clínic, on des de fa quatre mesos ja el posen a prova amb 10 malalts de leucèmia. Un tipus de càncer que, amb aquest tractament, pot arribar a remetre i fins i tot ser eliminat en un 85 % dels pacients.

El CAR-T és un tipus de teràpia que consisteix a modificar el limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària, del propi pacient per tal que tinguin la capacitat d’atacar les cèl·lules tumorals. Mitjançant una tècnica específica que permet la separació dels components de la sang, s’obté una quantitat de limfòcits T que es reprogramen genèticament, de manera que quan es transformen un altre cop al pacient poden reconèixer les cèl·lules tumorals i atacar-les. Des de l’Hospital Clínic han presentat aquest dimarts l’assaig clínic que estan realitzant i han subratllat la importància de tenir en un centre públic un tractament únic a tot Europa.

 

Projecte Ari

L’adquisició del CAR-T ha estat possible a l’anomenat Projecte Ari que ha recaptat 1.134.583 euros

. El projecte duu el nom de la noia que, diagnosticada d’aquesta malaltia amb 13 anys, va engegar tota una sèrie d’iniciatives conjuntament amb la seva mare, que van acabar desembocant en un projecte capaç de recaptar fons d’aquesta magnitud i permetre portar aquest tractament a casa nostra i en un centre públic. L’Ari va morir l’any passat de leucèmia però el seu llegat continua viu amb un projecte que avança per tal d’aportar millores als pacients de leucèmia.