Prop d’una trentena d’entitats i organitzacions s’han agrupat per formar la plataforma pel dret a votar de les persones estrangeres, o VotxTothom. Els membres demanen que aquest col·lectiu pugui participar en les eleccions perquè Catalunya esdevingui “una societat justa i igualitària”. Aquest divendres faran la presentació pública a les Cotxeres de Sants.

A la llista d’entitats que formen part de VotxTothom s’hi pot trobar, per exemple, SOS Racisme, STOP Mare mortum i Tanquem els CIE. En el manifest de la seva pàgina web, la plataforma exigeix que el dret a vot estigui vinculat a l’empadronament de la persona. Ara, només pot participar en les eleccions aquell qui tingui la nacionalitat espanyola. Diferent és el cas dels ciutadans de la Unió Europea, que poden exercir el seu dret a vot en comicis municipals i en europeus.

Els col·lectius membre creuen que s’ha de “revertir la situació de vulneració de drets” actual. Perquè això passi, diuen, les persones estrangeres han de deixar de ser “objectes polítics” i passar a ser “subjectes polítics”.

Presentació pública

Aquest dimarts la plataforma s’ha presentat en una roda de premsa amb mitjans de comunicació, però la intenció és celebrar un acte públic divendres 1 de desembre. La cita serà a les 19 h a les Cotxeres de Sants i vol reunir tots aquells que creguin que el dret a vot ha de ser universal i no vinculat només a la nacionalitat. A part de la presentació amb les entitats promotores, també hi haurà una taula rodona amb experts per debatre sobre aquesta situació.