Qui més qui menys ha pogut comprovar  -o intuir-  que passejar pel bosc, o realitzar activitats freqüents en aquest àmbit,  acaba beneficiant la nostra salut i l’estat d’ànim d’alguna manera.

El projecte ‘Boscos sans per a una societat saludable’ aportarà noves evidències científiques als estudis existents, que suggereixen que el contacte directe amb el bosc podria contribuir a la salut de les persones, i alhora predirà quins seran els espais més saludables en un futur proper, tenint en compte que les condicions ambientals i climàtiques estan canviant de forma global.

El Montseny com a centre de l’estudi

Albert Bach, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) explica que la seva tasca és concretament estudiar quins són els mecanismes per què quan anem al bosc podem experimentar efectes positius. Intentaran veure quins elements o principis actius hi ha al bosc,  com són, de què de depenen i com es relacionen amb a nostra salut.

L’estudi s’ha iniciat al Montseny perquè engloba boscos representatius de Catalunya, Espanya i de bona part d’Europa. Els resultats obtinguts, per tant, podrien ser extrapolables a altres zones del continent europeu. S’estudiaran diferents tipus de boscos com la fageda, la roureda, l’alzinar, la sureda o les pinedes. S’analitzaran al llarg de les estacions de l’any i també a diferents hores del dia.

El Parc Natural del Montseny -Reserva de la Biosfera- és un espai ideal, ja que actua com a reservori de salut per als habitants de la ciutat de Barcelona. Es prendran mostres d’aire aquí per analitzar les substàncies químiques que emeten les plantes de cada bosc. En una fase posterior, es determinarà com aquestes substàncies s’incorporen i es metabolitzen en el cos humà després d’una passejada al bosc.

Col·laboració ciutadana

Lluís Brotons, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), explica que s’ha creat una plataforma de ciència ciutadana anomenada Alerta forestal, que actua com de lligam amb la ciutadania i també amb el futur. Segons Brotons, els boscos no sempre estan igual, ja que viuen canvis per l’aparició de plagues, sequeres i d’altres variables, sovint lligades amb el canvi climàtic.

La plataforma Alerta forestal permet recopilar informació sobre els diferents episodis que afecten els boscos. Es tracta de recollir fotografies fetes pels usuaris que es moguin pel territori amb el seu  telèfon mòbil. El banc d’imatges permetrà recopilar informació sobre l’estat dels boscos. Es pretén, així, obtenir dades de l’afectació causada per sequera, la plaga de la processionària o bé per ventades.

Si s’entra al web Alerta forestal amb el telèfon mòbil s’obre una mena d’aplicació que permet carregar fàcilment les fotografies i complementar-les amb informació sobre l’estat dels boscos.

Finalment, Brotons ha aprofitat també per fer una crida a les persones que  disposin d’un dron, perquè entrin imatges a la plataforma. Les imatges aèries aportaran informació de gran utilitat científica i fins i tot permetran crear models en 3D, cosa inèdita fins al moment.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Lluís Brotons i Albert Bach a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: