raval inundat pluja

Els trons han despertat de sobte molts barcelonins pels volts de les tres de la matinada. La tempesta, que prèviament havia afectat la Costa Daurada, ha impactat de ple damunt de la ciutat de Barcelona, on s’ha reactivat de forma sobtada i ha generat un veritable espectacle de llamps i trons que ha deixat registres molt notables de precipitació.

La pluja ha afectat sobretot els barris més pròxims a la façana costanera amb valors que, en alguns casos, han superat els 80 litres per metre quadrat.

Cal destacar, en aquest sentit, els 86 litres de l’estació del Meteocat de Ciutat Vella o els 84 litres recollits al pluviòmetre de l’Aemet, a tocar de la platja de la Nova Icària.

El vent ha bufat amb força durant la tempesta. A la plaça de Sants s’ha anotat una ratxa de 71 km/h o al Raval, de 66 km/h.

El cel s’ha il·luminat de forma gairebé contínua a causa de la descàrrega de llamps. Segons el Meteocat, al Barcelonès n’han caigut 134 però en total, aquesta matinada, n’hi ha hagut fins 44.805. La majoria ha caigut damunt del mar però alguns han estat visibles, en part, també des de Barcelona.

Intensitat horària de més de 250 litres i pluja irregular

A l’estació de betevé, a la plaça de Tísner, s’han recollit 32 litres en 30 minuts, amb un pic d’intensitat màxim de 268 litres per metre quadrat. És a dir, en el moment en què ha plogut amb més força, si ho hagués fet de la mateixa manera durant una hora s’haurien recollit més de 250 litres per metre quadrat.

La precipitació no ha caigut de la mateixa manera a tota la ciutat, s’ha centrat sobretot a prop del mar. A la Zona Universitària només s’han recollit 14 litres; a Sarrià, vuit litres, i a l’Observatori Fabra, dos litres per metre quadrat.

Altres registres rellevants són els 70 litres del barri de Sants, 59 a betevé (el Poblenou), 47 al port de Barcelona, 37 a la Verneda o 28 litres per metre quadrat a Gràcia.

Més de 400 trucades al 112 i nombroses incidències

L’elevada intensitat de la precipitació ha implicat el bloqueig del drenatge d’embornals i del clavegueram d’algunes zones de la ciutat. Els carrers dels barris de la part baixa de Barcelona han estat els més afectats i en alguns casos s’han transformat en veritables torrents o rieres improvisats. Els Bombers de Barcelona han fet un total de 180 sortides a la matinada des que s’ha activat el pla d’emergències per inundacions —actiu de les 4 h a les 7 h—.

La majoria de sortides han estat a Sants-Montjuïc, l’Eixample i Sant Martí, per incidències relacionades amb inundació d’alguns baixos, filtracions en sostres i algun despreniment de sostre, tot i que no s’ha registrat cap fet de gravetat.

Segons Protecció Civil, fins a les 11 h, de les 528 trucades que ha rebut el telèfon d’emergències, el 112, un total de 423 s’han efectuat des de la ciutat de Barcelona. La majoria, a causa de la inundació de baixos i per filtracions. La pluja també ha tingut repercussions en el subministrament elèctric de carrers i habitatges de diverses zones de la ciutat, i també en el transport públic, especialment el metro.

Desactivat el pla Inuncat

Poc abans del migdia, Protecció Civil ha desactivat l’alerta del pla Inuncat, que ha quedat en fase de prealerta per les conseqüències que es deriven de les pluges de matinada i per la possibilitat d’algun altre episodi, això sí, de menys intensitat. La Generalitat insisteix en la recomanació de no apropar-se a les lleres dels rius ni a les rieres i extremar la precaució durant la conducció.

Dijous insegur, però sense més aiguats

El cel clar del matí donarà pas a una tarda novament insegura. Les tronades proliferaran cap a l’interior del país, els Pirineus i el prelitoral, on podran descarregar novament amb intensitat. A la costa i a la ciutat de Barcelona no es descarten més xàfecs puntuals entre la tarda i el vespre, per bé que no es preveu que tornin caure amb la mateixa força.