El risc de transmissió del VIH per part de persones seropositives en tractament és zero. És la conclusió a la qual han arribat els responsables d’aquest macroestudi europeu, PARTNER-2. Han analitzat durant vuit anys més de 1.000 parelles homosexuals seropositives a 14 països diferents. El centre de detecció BCN Checkpoint l’ha presentat aquest dimecres en el marc del Freddie for a Day, dia en record del cantant de Queen mort a causa de la sida.

Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint, assegura que “els resultats tenen l’evidència científica que les persones amb VIH que fan tractament no transmeten el virus a les seves parelles sexuals, encara que no facin servir condó”. La rellevància en l’àmbit de salut pública confirma l’elevat potencial preventiu dels antiretrovirals, però també en l’àmbit personal. En aquest cas, afegeix, la conseqüència té un gran impacte positiu en la qualitat de vida de les persones seropositives i de les seves parelles. D’altra banda, afirma que aquests resultats contribuiran a reduir l’estigma associat a la infecció per VIH.

En el cas de les persones heterosexuals, Pujol, afegeix que “sabíem que això passava en el cas de relacions heterosexuals però hi havia un cert debat sobre si això era aplicable, també, en els homosexuals i ara s’ha comprovat rotundament que sí”.

Pep Coll, responsable mèdic de BCN Checkpoint, ha explicat que “els resultats de l’estudi són un argument molt sòlid, ja que demostren que tot i que, globalment, les parelles participants van tenir relacions sexuals sense condó gairebé 77.000 vegades, no es va donar cap infecció. Ni tan sols en uns 6.000 casos quan hi havia presència d’una altra ITS (malaltia de transmissió sexual) que acostuma a afavorir la infecció per VIH”.

BCN Checkpoint

BCN Checkpoint ha tingut un paper molt rellevant en el PARTNER, ja que el centre gestionat pel Projecte dels Noms-Hispanosida ha estat el tercer de tot Europa en nombre de parelles reclutades per a l’estudi. Aquest és un centre comunitari de detecció del VIH i altres ITS per a homes gais i altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. Recomanat per l’OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, el centre barceloní ha estat pioner a l’estat en la introducció de la prova ràpida del VIH.