laboratori

(ACN) Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de les universitats americanes d’Ohio i Texas ha creat un mètode innovador per diagnosticar la fibromiàlgia amb molta fiabilitat a partir d’una mostra de sang. Els símptomes d’aquesta malaltia, que afecta un 6 % de la població mundial, s’assemblen als d’altres patologies reumàtiques i, fins i tot, als de la covid persistent.

Els investigadors han filtrat les mostres de sang de persones sanes, de diagnosticats amb fibromiàlgia i d’altres amb malalties reumàtiques similars. Els patrons a les molècules petites identificades, com els aminoàcids, serveixen com a “firmes químiques” per distingir la fibromiàlgia d’altres malalties. Els resultats s’han publicat a la revista ‘Biomedicines’.

Símptomes similars a patologies reumàtiques

Identificar la fibromiàlgia es fa complicat actualment perquè els seus símptomes són similars a patologies reumàtiques — artritis, lupus eritematós sistèmic, osteoartritis o dolor lumbar crònic —. L’estudi, en què ha participat la investigadora de la URV Sílvia de Lamo, suposa “un pas important” per a un “diagnòstic precís” i un tractament més personalitzat d’aquesta malaltia, i “obre noves vies per a la investigació i l’atenció clínica d’aquesta patologia”.

Amb les mostres de sang recollides de persones diagnosticades amb fibromiàlgia, d’altres amb malalties reumàtiques similars i un tercer grup sense cap d’aquestes patologies, han aplicat una combinació de tècniques per aïllar i analitzar els senyals químics específics a la sang que poden distingir la fibromiàlgia de les altres malalties.