Pas important a l’hora de diagnosticar l’Alzheimer. Una investigació internacional en la qual participa l‘Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau ha permès identificar la manera de diagnosticar de forma precoç aquesta malaltia amb una anàlisi de sang que donaria resultats amb una precisió d’entre el 90 i el 95 %. Les conclusions de l’estudi, amb la participació de gairebé 800 participants, s’ha publicat a la revista ‘JAMA Neurology‘.
Fa uns anys l’única possibilitat de diagnosticar aquesta malaltia neurodegenerativa era fer un estudi “post mortem” del cervell. Després, es van trobar biomarcadors eficaços que permeten identificar-la dins el líquid cefalorraquidi i ara la recerca està orientada a trobar biomarcardors en sang que permetin fer el diagnòstic de manera menys invasiva.
Els resultats de l’estudi, esperançadors
Per això, els resultats de l’estudi són esperançadors. Els investigadors han detectat un biomarcador —el p-tau217—, que mostra una precisió d’entre el 90 i el 95 % per identificar acumulacions patològiques de les proteïnes beta amiloide i TAU — conegudes com les proteïnes de l’Alzheimer. Aquest descobriment, segons ha informat l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau, “pot obrir noves portes en la recerca i el tractament de la malaltia d’Alzheimer, ja que ofereix una eina accessible i fiable”.
Millorar l’avaluació clínica
El Doctor Alberto Lleó, investigador del Grup de Neurobiologia de les demències a l’Institut de Recerca Sant Pau i director del Servei de Neurologia del mateix hospital, explica que “aquest avenç és especialment significatiu, ja que els biomarcadors sanguinis podrien oferir una alternativa més accessible i menys invasiva per al diagnòstic precoç i seguiment de la malaltia d’Alzheimer.
La incorporació d’aquesta tècnica en el procés diagnòstic podria, a més, reduir significativament la necessitat de proves addicionals, perquè disminuiria en un 80 % la quantitat de proves requerides per tal de confirmar el diagnòstic de la malaltia.