Mig miler de persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest dissabte en defensa dels rescats al mar Mediterrani i de la tasca que hi fan les organitzacions humanitàries. Sota el lema ‘Abans presos que còmplices’ han reclamat que els governs de la Unió Europea no criminalitzin aquest tipus d’organitzacions, com ara Open Arms o Sea Watch.

A banda de defensar el paper de les ONG al Mediterrani, la manifestació volia posar en relleu que migrar és “un dret fonamental” i que rescatar és “una obligació”. I han criticat que la vulneració de drets per part dels països europeus que dificulten el rescat de les persones migrades.

La convocatòria, que segons l’organització ha comptat amb més d’un miler de persones, volia agafar el relleu a les protestes multitudinàries que els últims dies s’han organitzat a Alemanya en defensa del vaixell ‘Sea Watch 3’ i la seva capitana, Carola Rackete, que el Govern italià va detenir després que aquesta desembarqués l’embarcació amb 40 immigrants rescatats, sense l’autorització necessària. Finalment va ser deixada en llibertat sense càrrecs.

A més, des d’Open Arms també han criticat el paper que està tenint en aquest assumpte el govern de Pedro Sánchez, amb amenaces de multes de fins a 900.000 euros. “És una pena que no podem tornar a Barcelona, una ciutat on ens estimen, però si ens posen una multa tan elevada per salvar vides, no podem tornar”, ha explicat Gerard Canals, cap d’Operacions d’Open Arms. També ha reclamat que el Govern espanyol es posicioni com va fer en el seu moment amb l”Aquarius’, acollint la gent i defensant els drets humans de les persones que creuen el Mediterrani i no posant “el focus a criminalitzar organitzacions com Open Arms”.

La manifestació, que ha sortit a les 18 h del Consolat General d’Itàlia, ha avançat per Pau Claris i Via Laietana fins a arribar al Port Vell. A la protesta també s’hi han adherit altres entitats com Amnistia Internacional, Stop Mare Mortum, Obrim Fronteres i SOS Refugiados.