La Barceloneta, el barri mariner per excel·lència a la ciutat, no oblida els seus orígens. És per això que aquest dissabte els seus veïns amb vincle amb el mar han tornat a celebrar la processó marinera del Carme, la patrona dels navegants que hi ha a la parròquia de Sant Miquel del Port. La processó ha estat molt especial: primer ha passejat per la Barceloneta i, després, la verge ha navegat a bord d’un vaixell pesquer, seguida per una desena d’embarcacions que l’acompanyaven. La intenció d’aquesta tradicional travessia per les aigües del port és demanar a la verge que acompanyi els navegants i les seves famílies. Enguany, s’ha posat el focus en el medi ambient i la contaminació, així com la no contaminació de l’aigua.

Una processó diferent

El director de l’Apostolat del Mar Arquebisbat de Barcelona, Ricard Rodríguez Martos, assegura que aquesta és una festivitat esperada per la confraria de pescadors i que té la característica que és “molt espontània i molt viscuda, ja que tothom s’expressa com li surt del cor”. En afegit, valora que la processó radica en “el desig dels pescadors de sentir el pes de la seva patrona sobre les espatlles i que la ciutat la vegi”.

Una gran part dels assistents que han acompanyat la verge durant la processó tenen un vincle directe o indirecte amb el món del mar i molts s’han emocionat recordant els moments més durs en què s’han sentit acompanyats per ella. Francisco Sánchez, un pescador jubilat que ha dirigit la processó des de la parròquia de Sant Miquel del Port, insisteix que la Mare de Déu del Carme és “un far” per a ell i que l’ha acompanyat tant al mar com a la terra.

Segons la cultura marinera, la Mare de Déu del Carme (que se celebra el 16 de juliol) va salvar un vaixell anglès que travessava una tempesta terrible a la deriva. D’aquí que els mariners la fessin patrona i el seu culte substituís el de sant Elm.