Una seixantena de veïns i membres de diverses entitats han iniciat una protesta a les 18 h d’aquest dimecres a l’interior del Parc Güell, a l’accés al carrer d’Olot, contra la desfilada que Louis Vuitton farà aquest dijous al recinte monumental. Ho han fet de forma sorollosa, amb xiulets, i tambors, per fer sentir el rebuig veïnal a l’esdeveniment, que consideren que privatitza un espai que és públic i senten com a propi. Fora del recinte, diversos veïns s’han sumat a la protesta amb cassoles.

Critiquen, a més, la “inacció” de Patrimoni de la Generalitat i de la Unesco per no haver demanat mesures cautelars als jutjats per aturar el que titllen de “disbarat”, ja que temen que es produeixin desperfectes en espais com ara la sala hipòstila. A més, demanen més transparència i veure el contracte de la cessió de l’espai, ja que asseguren que quan una entitat veïnal ho ha demanat, se’ls ha denegat per no perjudicar el recinte.

Han tret l’extraescolar de batucada al carrer

Abans de concentrar-se a les portes del recinte, alguns dels manifestants han fet una tamborinada improvisada a les escales del drac, just davant de la sala hipòstila on dijous la marca francesa presentarà la nova col·lecció Creuer.

De fet, es tractava de l’extraescolar de batucada que els alumnes de l’escola Baldiri Reixac tenien aquest dimecres a la tarda i que han traslladat al carrer per “fer-se escoltar”.

Reunió amb la Sindicatura de Greuges

Abans de la protesta, els representant de l’AFA de l’escola Baldiri Reixac s’han reunit amb la Sindicatura de Greuges per exposar el seu malestar amb l’esdeveniment. Segons l’AFA, des de la Sindicatura els han demanat que redactin un informe amb tots els problemes que els hagi causat la desfilada, i els han explicat que traslladaran un llistat de recomanacions a l’Ajuntament de cara a futures situacions similars.

Dijous, segona protesta

Es tracta de la primera de les dues mobilitzacions programades pel veïnat contra l’esdeveniment promogut per la Copa Amèrica de vela, en què Louis Vuitton presentarà la col·lecció creuer 2025. Aquest dijous també han convocat una manifestació a la rambla de Mercedes, a les 19 h, just una hora abans de l’inici del xou.

Rebuig des del primer dia

El veïnat s’ha mostrat en contra de la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell des del primer moment. Han seguit de prop totes les actuacions que s’han fet al parc per preparar l’escenari. També han criticat que es restringís l’accés a alguns sectors, han denunciat les destrosses a una escala protegida i s’han queixat reiteradament per les restriccions a la mobilitat dins i fora del parc el dia de l’acte, tant per a vianants com per a vehicles.

L’Ajuntament justifica la celebració de l’esdeveniment

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona han explicat a betevé que entenen les queixes veïnals i de la comunitat educativa, però justifiquen la decisió al·legant que es tracta de només dues tardes i que l’afectació és molt limitada.

L’Ajuntament considera que el retorn cap a la ciutat supera els inconvenients, i “celebra que Barcelona refermi el seu atractiu per captar grans esdeveniments de projecció internacional com són la Copa Amèrica i, també, la Louis Vuitton Cruise 2025-Fashion Show”. Consideren d’interès potenciar activitats empresarials diverses que “aportin valor a la ciutat i la situïn com un lloc atractiu on invertir i establir-se des d’un punt de vista empresarial”. Asseguren que el muntatge i la celebració de la desfilada a Barcelona haurà comportat la contractació d’unes 500 persones.