(ACN/Redacció) La investigació per la profanació de 162 tombes al cementiri de Montjuïc comença a esclarir-se. Cinc persones hauran de declarar davant del jutjat d’instrucció 10 de Barcelona com a investigats. Segons ha avançat ‘Crónica Global’ i han confirmat fonts judicials a l’ACN, els investigats buscaven joies i peces de valor dins dels nínxols per poder vendre’ls. Els Mossos d’Esquadra van iniciar la investigació l’estiu passat, quan Cementiris de Barcelona va detectar els robatoris. Un dels investigats va declarar al març, mentre que els altres quatre estan citats a fer-ho aquest divendres.

Cementiris de Barcelona va detectar a finals de juny del 2023 un inusual moviment de lloses de formigó en alguns nínxols antics, la majoria sense làpida. Un cop confirmat que no tenia relació amb el possible deteriorament dels materials, els fets es van posar en coneixement dels Mossos d’Esquadra, que va iniciar una investigació, durant la qual va fer servir drons nocturns de detecció de calor.

Després d’uns mesos d’indagacions, la policia catalana va localitzar-ne els presumptes responsables. Segons ‘Crónica Global’, es tracta de cinc treballadors del cementiri, entre els quals hi ha una dona i tres homes, concretament, enterramorts. Aquest mitjà també apunta que un d’ells va intentar vendre diverses joies en un establiment de compravenda d’or, proper al seu domicili. Al responsable del local li va cridar l’atenció la gran quantitat de dents d’or que hi havia.

Cementiris de Barcelona evita opinar “d’una instrucció judicial en curs”

Cementiris de Barcelona no ha volgut fer declaracions i es limita a confirmar que va interposar una denúncia l’estiu del 2023 “arran de les obertures il·lícites d’alguns nínxols”. Des d’aleshores, diuen, “CBSA ha col·laborat amb l’autoritat judicial i amb Mossos d’Esquadra, quan ha estat requerit. No opinarem sobre una instrucció judicial en curs”.