Els Mossos d’Esquadra han iniciat aquest dimecres el desplegament al Port de Barcelona, amb una nova base que disposarà de 16 efectius, entre comandaments i agents. La policia catalana ja tenia bases com aquesta, que ara s’estrena a altres ports catalans, com el de Palamós, l’Ametlla de Mar o Vilanova, però a la ciutat, encara no. El desplegament coincideix amb la celebració de la Copa Amèrica 2024 i, de fet, una de les tasques dels Mossos serà garantir la seguretat dels participants que ja han començat els entrenaments.

Segons el director general de la policia, Pere Ferrer, “el desplegament es fa amb una visió estratègica a llarg termini, però ara tenim una prova esportiva molt rellevant”. Assegura que “hi ha embarcacions importants que necessiten d’aquest acompanyament”, i que amb l’arribada dels Mossos guanya també Barcelona”, ja que es millorarà la seguretat a Barcelona. Ferrer també ha negat que el desplegament dels agents suposi assumir competències d’altres cossos policials, i diu que tot ha estat acordat amb el Ministeri de l’Interior.

Col·laboració amb altres cossos de seguretat

L’intendent Miguel Hueso, cap de la Comissaria General d’Intervenció, ha afirmat que els agents no només faran tasques preventives. S’encarregaran, per exemple, de la inspecció d’embarcacions recreatives o de pesca. A més de treballar sobre l’aigua, també actuaran en l‘àmbit subaquàtic. Continuaran, a més, col·laborant amb altres cossos, com per exemple amb Salvament Marítim en la recerca de persones desaparegudes, o amb els Agents Rurals.