judici procés tribunal suprem

El Tribunal Suprem ha anul·lat el tercer grau dels nou polítics independentistes empresonats per l’1-O en considerar-lo prematur. La decisió afecta especialment l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa, que mantenien el tercer grau en espera de la decisió final del Suprem, mentre que els set presos de Lledoners ja el tenien suspès cautelarment, i ara el tenen anul·lat del tot.

Una mesura prematura

El tribunal considera que el tercer grau penitenciari és una mesura prematura perquè cal que passi un període de temps més llarg per “avaluar adequadament l’evolució de l’intern i el tractament penitenciari”. Especialment, diu la Sala, quan es tracta de condemnes elevades de les quals no s’ha complert la meitat en cap dels casos, i en la majoria ni tan sols una quarta part.

Els magistrats consideren que la concessió d’un tercer grau a un intern que no ha complert la quarta part de la condemna és excepcional i exigeix una “justificació reforçada”. També afegeixen que cap dels acusats no ha estat condemnat per perseguir la independència, i que tampoc no compleixen condemna per les seves idees polítiques. De fet, el tribunal assenyala que no es pretén que els interns reneguin de les seves conviccions polítiques mentre són a la presó.

“Falta de connexió amb un procés de reinserció”

El Suprem estima el recurs presentat per la fiscalia contra el tercer grau i també el que va presentar la mateixa fiscalia sobre l’aplicació de l’article 100.2 als presos independentistes. En el cas de l’article 100.2, els magistrats en deneguen l’aplicació, que els permetia sortir alguns dies tot i estar en segon grau, per la “falta de connexió amb un procés de reinserció”.

El tribunal no posa en dubte, diu, el bon comportament d’aquests interns, però assegura que no hi ha cap vinculació entre això i el procés de reinserció social, que no pot ser aliè als delictes comesos de sedició i malversació. De fet, la Sala també retreu que algunes de les decisions de l’administració penitenciària catalana s’han “distanciat” del que hauria de ser l’adequat compliment de les seves funcions. Consideren que l’acatament de la legalitat no ha de dependre del grau d’identificació o desacord amb l’argumentació jurídica de la condemna.

A la tarda, hores després de la decisió del Suprem les presons de Puig de les Basses i Wad-Ras han rebut la notificació de la revocació del tercer grau de Forcadell i Bassa. Això vol dir que totes dues hauran d’ingressar a la presó en les pròximes hores.