Cuixart, Forcadell i Bassa

(ACN) El Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Catalunya ha ratificat aquest dimarts el tercer grau concedit a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a l’exconsellera de Treball i Afers Socials Dolors Bassa. La Direcció General de Serveis Penitenciaris els va concedir el tercer grau el 14 de juliol, igual que als altres set presos independentistes de Lledoners.

La fiscalia considera que ni Forcadell, ni Bassa ni la resta de presos no han complert prou proporció de la pena de presó per poder sortir en semillibertat, no han evolucionat en el seu tractament ja que no han seguit cap programa específic per al delicte de sedició i reconeixen els fets i les conseqüències, però no el delicte.

El magistrat recorda que el Reglament penitenciari estableix que els presos en segon grau que estiguin capacitats per viure en semillibertat hauran de ser classificats en tercer grau. La interlocutòria estableix que l’assumpció dels fets és un indicador de la reeducació i la reinserció: “La gravetat delictiva i el temps de compliment, el delicte de sedició i la pena de 12 anys no són obstacles insalvables si la resposta al tractament penitenciari és l’adequada”, afegeix.

A més, recorda que es pot acordar el tercer grau ja de bon inici, i a Forcadell i Bassa se’ls va concedir aquest grau el juliol del 2020, gairebé dos anys i mig després d’ingressar a presó preventiva el març del 2018. Així mateix, també esmenta que totes dues han gaudit del segon grau amb l’article 100.2 del Reglament penitenciari, que permetia que sortissin unes hores en dies laborables per treballar, fer voluntariat social o cuidar familiars.

Segons el magistrat, Forcadell ha tingut un bon comportament a la presó i s’ha distanciat de possibles riscos de reincidència, ha fet autocrítica sobre els fets del setembre i l’octubre del 2017, buscant alternatives diferents al conflicte, i s’ha implicat en el tractament. El jutge veu nivells baixos en els factors de risc, bona empatia i estabilitat òptima, no té projectes en l’àmbit polític i, en canvi, sí que té un entorn familiar acollidor i treballa en una entitat social.

Sobre Bassa, el magistrat diu que no té previst tornar a la política, que vol treballar fins que es jubili d’aquí a poc i cuidar la seva mare i la seva família. També s’ha implicat en la vida penitenciària ajudant altres recluses i ha fet un màster en filosofia del pensament contemporani.

Per tot això, el jutge creu que estan preparades per viure en semillibertat i en confirma el tercer grau, decisió contra la qual la fiscalia pot recórrer al mateix jutjat i al Suprem.