Amb l’increment del control policial per l’estat d’alarma, SOS Racisme denuncia un augment de les identificacions policials per perfil racial arran de la crisi del coronavirus. “La sospita de l’acompliment de la normativa de confinament recau en els col·lectius amb un perfil determinat”, denuncia Gemma Ferreón, portaveu de l’entitat.

A més, afegeix que el confinament per frenar el contagi per covid-19 fa que no hi hagi testimonis d’aquestes situacions al carrer i, per tant, “hi ha més impunitat que mai”.

Paralització dels tràmits d’estrangeria

Una altra de les mesures per l’alerta sanitària que des de SOS Racisme consideren que agreuja la situació de les persones migrades és la suspensió dels tràmits d’estrangeria. La portaveu de SOS Racisme Catalunya, Gemma Ferreón, alerta que, com a conseqüència, molta gent es quedarà sense la possibilitat d’obtenir els papers mentre duri aquesta situació.

A més, en el casos d’irregularitat sobrevinguda “s’enfronten a conseqüències com l’expulsió, la denegació a l’accés a ocupació formal, a l’habitatge o que els bancs els cancel·lin els comptes bancaris”.

Tancament del CIE de la Zona Franca

SOS Racisme celebra el tancament del CIE de la Zona Franca aquesta setmana per la crisi del coronavirus, tal com van reclamar les entitats. Però Ferreón recorda que cal assegurar que els interns, un cop fora del centre, tindran un lloc segur on viure i passar el confinament. Ha lamentat, a més, que a Espanya encara queden persones en centres d’internament d’estrangers.

Tancament de fronteres

Sobre el tancament de fronteres d’alguns països, Gemma Ferreón considera que “s’està negant el dret bàsic d’asil”, un fet que contrasta amb el manteniment de l’activitat econòmica. “Quines són les prioritats polítiques i per a qui?”, qüestiona la portaveu de SOS Racisme.

Per tot això, l’entitat fa un crida a les administracions per tenir cura també, durant aquesta crisi sanitària, dels col·lectius vulnerables.

Comparteix a: