CIE Zona Franca exteriors

Migra Studium, Irídia, SOS Racisme i Tanquem els CIE han fet un comunicat conjunt per demanar el tancament dels centres d’internaments d’estrangers (CIE) i l’alliberament de tots els interns per la situació d’emergència que ha provocat l’expansió del coronavirus. Consideren que aquestes persones no poden quedar al marge de la situació.

Diu la nota que en el moment actual, impossibilitades les expulsions i devolucions pel tancament de fronteres, “els CIE són dispositius ineficients i sense objecte, són incapaços d’aconseguir l’efecte per al qual van ser creat”.

Les entitats citades consideren l’internament inútil, insalubre i insegur, i actualment injustificat. Diuen que en el passat, els episodis amb brots de malalties infectocontagioses —com la tuberculosi o la sarna— sovint han significat el tancament dels centres per a la seva desinfecció i neteja, en concret els casos més recents de València i Madrid.

Els interns denunciaven dissabte passat que se’ls privava de visites de familiars i ONG, però en canvi “els operaris de les obres de reforma segueixen entrant i sortint del CIE afegint més risc”. Alerten que als centres hi ha persones que pateixen malalties cròniques de risc enfront el virus.

Els interns fan protestes i es neguen a anar al menjador

Els interns del CIE de la Zona Franca són conscients que les deportacions i expulsions ara mateix no es poden fer efectives. Per aquesta situació, dissabte a la nit van començar una protesta pacífica i es van quedar al pati, “negant-se a entrar al menjador i no volent anar a les cel·les“, explica Mercè Duch de Tanquem els CIE. Duch denuncia que el centre de la Zona Franca va deportar a Argèlia alguns interns dies abans del tancament de les fronteres d’aquest país. Duch considera una “irresponsabilitat i un perill” deportar-los a Àfrica sense saber que no estiguin contagiats de coronavirus.

Duch ha explicat que les entitats han enviat un comunicat conjunt aquest dilluns al jutge de control del CIE i a l’Agència de Salut Pública per demanar-ne el tancament.