El Govern espanyol ha decidit tancar les fronteres terrestres a partir d’aquest dimarts a la mitjanit i fins que s’aixequi l’estat d’alarma a Espanya, amb l’objectiu de “protegir la salut i la seguretat dels ciutadans i contenir l’expansió del coronavirus“.

Amb aquesta mesura, només es permetrà l’entrada a l’estat espanyol de les persones amb nacionalitat espanyola, les persones estrangeres residents a Espanya, els treballadors transfronterers o les persones estrangeres que hagin d’accedir a l’estat per causa major. La restricció no tindrà efectes en el transport de mercaderies. Tampoc no afecta el personal estranger en missió diplomàtica o consolar, sempre que el desplaçament estigui justificat per la seva feina.

La decisió del Govern espanyol s’ha pres en un consell de ministres per videoconferència que ha tingut lloc aquest dilluns –primer dia laborable des que es va decretar l’estat d’alarma- i s’empara en l’article 28 del Codi de fronteres Shengen, que permet “restablir temporalment” els controls de fronteres i imposar “serioses restriccions” tant per d’entrada com de sortida d’un país. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha qualificat la mesura de “raonable i proporcional”, d’acord amb l’objectiu d’aconseguir “doblegar la corba” de contagis del coronavirus a l’estat.

No descarta tancar l’espai aeri

En ser preguntat per la possibilitat de restringir l’entrada i sortida d’avions i vaixells, el ministre de l’Interior ha puntualitzat que no descarta aquest escenari per als pròxims dies. “Si les circumstàncies exigeixen aquestes mesures, s’adoptaran aquestes mesures”, ha dit Grande-Marlaska, que ha reiterat la necessitat d’estar “units” en la lluita contra el coronavirus.