Sembla un clauer o un comandament d’obertura de la porta d’un garatge, però no és res de tot això. Es tracta d’un giny que alerta l’usuari per mitjà d’una vibració si està a punt de traspassar el llindar de distància social necessari per evitar el contagi de la covid-19.

L’aparell el desenvolupen dues empreses tecnològiques, SeniorDomo i Enzyme Advising Group, amb el suport de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).  Actualment s’està implantant a diverses organitzacions, sobretot de Madrid, un dels focus més importants de la pandèmia a Espanya, però també a la resta del territori de l’estat. Fins i tot hi ha tres equips de futbol de Primera Divisió que s’hi han interessat. Es tracta d’una tecnologia que permet saber l’estat de salut de l’empresa que l’utilitza.

Tecnologia al servei de la prevenció

Les possibilitats que dona el giny, que han anomenat Cowin-19 i que funciona amb tecnologia Bluetooth, són bàsicament dues. Per una banda, ajuda a evitar el contagi amb un sistema d’alarma i, per altra, aporta dades que serveixen per poder monitoritzar la traçabilitat dels contactes de risc. Això vol dir que si a l’empresa hi ha una persona que s’ha infectat, es pot saber amb qui ha contactat i, fins i tot, el temps d’exposició que ha tingut. És clar que, perquè el sistema funcioni, tothom l’ha de fer funcionar.

Respecte a la intimitat

Álvaro Ortín

és CEO d’Enzyme Advising Group, una de les empreses que l’ha codissenyat. Explica que la principal reticència que hi podria haver, el de vulneració de dades personals, no té raó de ser. Afirma que el sistema, dissenyat conjuntament amb l’empresa tecnològica SeniorDomo, garanteix la “màxima privacitat de les dades que s’estan usant en l’aplicació. Són pulcres i anònimes”. Amb l’objectiu d’evitar-ne un mal ús, l’aplicació Cowin-19 es pot dur en un aparell semblant a un clauer o instal·lada al telèfon mòbil. No registra en cap cas els moviments de la persona, ni la geolocalitza. El Cowin-19 només s’utilitza al lloc de treball i es deixa a l’armariet de l’entrada. En cas que s’instal·li al telèfon mòbil, el treballador la pot activar i desactivar quan consideri. A més, l’aplicació respecta la privacitat dels casos positius.

Ángel Puertas és cofundador de SeniorDomo, l’empresa que havia desenvolupat la tecnologia abans de la pandèmia per fer-ne ús en la teleassistència de gent gran. Reconeix que “el format penjoll és el que més demanda està tenint” i considera que la covid-19 ha estat una oportunitat per refer i adaptar la tecnologia que disposaven a les noves necessitats per després “oferir-la a les empreses”.