Després de mesos de treball intens als hospitals i centres de salut per fer front al coronavirus, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha impulsat un projecte per millorar l’estat emocional dels professionals sanitaris. Es tracta de Recuperart-19, una activitat basada en visites a museus que es posarà en funcionament a començaments de juliol.

El programa busca activar recursos personals per combatre problemes emocionals amb simptomatologia lleu, com l’ansietat, la depressió, l’insomni o les manifestacions lleus d’estrès posttraumàtic. El cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha remarcat que aquest col·lectiu “ha patit situacions emocionalment molt intenses”. Per això, l’objectiu del projecte, ha dit, és que puguin fer “un trànsit al llarg del museu” per aprofundir en tècniques com la respiració, el control de les emocions o l’expressió dels sentiments.

La iniciativa per millorar la salut emocional dels professionals sanitaris es dirigeix a les 45.000 persones que treballen a l’ICS, però també les que presten servei a l’àmbit privat. Segons dades de la consellera de Salut, Alba Vergés, en total són 140.000 persones, entre les quals s’inclouen tant metges, infermers o auxiliars com personal administratiu o de neteja. Vergés ha destacat que “hem de veure com aquesta gestió emocional d’ara ens pot portar a estar preparats per al que vingui”.

Recorregut terapèutic per 16 museus

Pel coordinador de l’Estratègia d’Arts en Salut de l’ICS, Guillem d’Efak Fullana Ferré, el projecte parteix d’entendre les institucions culturals com a “actius comunitaris de salut” que “si són convenientment activats” poden donar resultats. “No esperem que sigui un substitut, sinó donar més recursos, donar un nou canal”, ha explicat el doctor Ramos-Quiroga.

Fins ara s’hi han acollit 16 museus repartits per tot Catalunya, entre els quals el MNAC. Cada centre ha seleccionat entre tres i cinc obres a través de les quals s’ofereix un recorregut terapèutic. Es tracta d’una activitat gratuïta i anònima: per participar-hi els professionals sanitaris poden dirigir-se directament als museus ensenyant l’acreditació. Si els resultats de la iniciativa són positius, l’ICS es planteja ampliar el projecte i fer-ho extensiu al conjunt de la ciutadania.