Aquest dilluns s’ha lliurat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el 38è Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany a l’associació Factoria F5. Sota el lema “Trenquem el sostre de vidre” s’han seleccionat vuit projectes que contribueixen, amb accions positives, a erradicar la segregació vertical. També totes aquelles que fomentin el lideratge i l’empoderament de les dones en els diferents sectors econòmics i socials.

Compleix tots aquests requisits, segons el jurat, el projecte Trenquem els codis: per la igualtat de gènere al sector tecnològic, de l’associació Factoria F5. El premi, dotat amb 15.000 euros, contribuirà a la iniciativa de formar com a programadores web 25 dones en situació de vulnerabilitat social. Reconeixen que és “un projecte innovador, desenvolupat des d’una perspectiva de gènere i de justícia social”.

Formació integral per revertir la masculinització del sector tecnològic

La formació és intensiva i gratuïta, no requereix coneixements previs i integra el disseny, la programació i l’arquitectura interna del lloc. El projecte també inclou tallers i xerrades a escoles per inspirar i despertar la vocació tecnològica de les nenes.

La combinació entre l’esfera tecnològica i la social, segons la directora de Factoria 5, Noelia Torres, és la que aporta les eines per entrar al sector tecnològic, encara molt masculinitzat a tots els nivells. ”Només un de cada quatre professionals del sector és una dona. Es van incorporant lentament i caldrien 50 anys més a aquest ritme” per tenir una paritat real.