al·lèrgia pol·len

(ACN) La primavera tornarà a ser complicada per als al·lèrgics, segons les previsions de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC). Tot i que amb la sequera es podria pensar que els nivells de pol·len baixarien, la realitat és justament la contrària. La coordinadora de la XAC, Jordina Belmonte, explica que les plantes estan fent unes “explosions florals” molt importants i la quantitat de pol·len que es recullen als diferents captadors que hi ha repartits arreu del país superen les mitjanes històriques registrades des del 1994. Amb la sequera, detalla, les plantes “posen molt més esforç” a reproduir-se i les quantitats de pol·len que s’alliberen són extraordinàries. Fins i tot persones que mai han patit al·lèrgia ara en podrien tenir.

Crida a les persones que pateixen al·lèrgies a prendre mesures

A més de la pol·linització excepcional fruit de la sequera, el calendari habitual tampoc s’ha vist alterat com a conseqüència de les altes temperatures i les plantes han alliberat el pol·len en el moment en què acostumen a fer-ho. No hi ha, per tant, ni retards ni avançaments en la pol·linització. El període d’al·lèrgia es va iniciar al gener, especialment pel xiprer, i es pot estendre fins ben entrat l’abril pel que fa a les pol·linitzacions hivernals, que inclouen també espècies com l’avellaner o el freixe. Les primaverals, especialment plàtan, parietària i gramínies, seguiran també el calendari habitual.

Segons les previsions dels biòlegs, aquesta setmana començaran a alliberar-se quantitats notables de pol·len i es fa una crida perquè les persones que pateixen al·lèrgies prenguin les mesures de protecció oportunes per minimitzar tots els símptomes.

En aquest sentit, la coordinadora de la XAC, Jordina Belmonte, recorda que la “sort” de les al·lèrgies és que es pot “aprendre” a controlar-les: “Això inclou sortir amb mascareta en el moment en què hi ha la planta que ens afecta”.

Una preocupació de salut pública

Les malalties al·lèrgiques són una preocupació de salut pública per l’impacte en la demanda. La més freqüent és la respiratòria i a Catalunya s’estima que dos milions de persones en pateixen alguna. La xifra, segons la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC), es doblarà el 2050.

Aquest mateix organisme estima que un 25 % de la població pateix rinitis i un 12 % asma al·lèrgica, provocats majoritàriament pel pol·len. En tots dos casos l’edat mitjana dels pacients és d’entre 29 i 30 anys, tot i que en el cas dels asmàtics hi ha també pics entre la població pediàtrica, entre els cinc i els 15 anys.