síndica Maria Assumpció Vilà

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha rebut “queixes de la ciutadania en relació amb les sancions dels cossos de seguretat per incomplir el confinament” pel coronavirus, segons ha explicat en un comunicat enviat aquest dimecres. Assegura que “la gran majoria fan referència a un tracte no acurat de la Guàrdia Urbana i altres a la intervenció d’agents de la Guàrdia Civil”, que ha traslladat al defensor del poble.

Maria Assumpció Vilà considera que “la tònica general de les actuacions policials a la nostra ciutat està sent justificada i proporcional”,  però lamenta les “aïllades actuacions” de les forces de seguretat “que estan lluny de seguir criteris motivats”. La síndica ha aclarit que no han rebut “queixes sobre possibles usos excessius de la força, però sí per denúncies i sancions econòmiques“. Vilà ha dit que són queixes en què, presumptament, “el ciutadà o la ciutadana havia demostrat que es desplaçava per motius de salut o laborals”.

La síndica demana que la funció policial durant l’estat d’alarma tingui “un caràcter d’advertència i pedagògic, i  sobretot entendre bé les situacions personals dels veïns i veïnes, que poden veure’s obligats a desplaçar-se per motius justificats”.

Segona vida a la llei mordassa

Maria Assumpció Vilà considera que “l’estat d’alarma ha concedit una segona vida a la polèmica Llei de Prevenció de la Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com a llei mordassa”. Recorda que “el Ministeri de l’Interior va enviar a les comunitats autònomes una guia per unificar criteris sancionadors derivats de l’incompliment de l’article que castiga desobeir l’autoritat o els seus agents”. Assegura que per aquest motiu “l’aplicació actual de la llei mordassa té un futur incert quan els recursos d’aquestes sancions arribin als tribunals, ja que aquests criteris de sanció han d’estar recollits en la llei prèviament a l’execució dels fets, i no poden regular-se mitjançant unes orientacions del Ministeri”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a