La corporació Grifols lidera un projecte de plasma convalescent inactivat per trobar un remei contra el virus SARS-CoV-2, causant del brot de coronavirus. Hi participen conjuntament sis hospitals i el mateix Banc de Sang i de Teixits.

Les persones que han patit la covid-19 esdevenen essencials en el procés perquè el seu plasma sanguini conté els anticossos que destrueixen el virus. Els diversos assajos clínics que s’estan duent a terme a Catalunya han de determinar si aquest plasma pot ser eficaç per lluitar contra la malaltia, sobretot per a aquelles persones que es troben en un estat crític. Pel Dr. Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i de Teixits, encara “hi ha moltes preguntes que s’han de contestar. Un assaig clínic serveix per respondre a algunes d’aquestes preguntes que ens fem, com ara: és útil aquest plasma procedent de pacients que han patit la malaltia i s’han curat? És útil per a persones que estan molt greus? És útil per a persones menys greus però que encara tenen la infecció? Quines dosis s’han d’administrar? Són preguntes que ens fem i que els assajos clínics ens ajudaran a respondre”, afirma.

La solidaritat de les persones que han patit la covid-19

El Banc de Sang i de Teixits és el principal centre de recepció de donants. El seu web ja ha rebut la solidaritat de més de 2.000 persones que han lluitat contra el virus SARS-CoV-2 i se n’han sortit. Una d’aquestes persones és Albert Vilajosana, fisioterapeuta de l’Hospital del Mar. Es va infectar al lloc de treball i ara no dubta a tornar a actuar amb generositat. Diu que ho fa per “solidaritat” i per “col·laborar”. Afirma que “donar sang, donar plasma és donar vida i es fa el que faci falta”.

El Banc de Sang i Teixits afirma que a finals d’abril ja podrà disposar d’un centenar de bosses de plasma. Aquest dimarts ja hi havia preparades les primeres dosis per poder ser administrades. Però els resultats de l’estudi encara tardaran una mica perquè cal administrar-lo a uns 200 pacients perquè els resultats de l’assaig siguin estadísticament significatius. A més, s’ha d’administrar en les condicions que marquen els protocols de l’estudi perquè tingui validesa científica.

El procés de preparació del plasma convalescent

El Banc de Sang i Teixits recull el plasma convalescent —es diu així perquè s’extreu de donants que han passat la malaltia. Després s’envia a la planta que la corporació Grifols té a Parets del Vallès. Allà s’analitza i a través de la tecnologia blau de metilè els patògens que pugui contenir s’inactiven. És com una mena de desinfecció que no altera aquells components essencials, en aquest cas, principalment, els anticossos que destrueixen els virus de la covid-19. Un cop feta aquesta intervenció, el plasma ja està llest per fer la transfusió al malalt.

El projecte de plasma convalescent inactivat de la corporació Grifols té l’objectiu de demostrar l’eficàcia d’aquest tractament en malalts de la covid-19. Recentment ha posat a disposició de les autoritats sanitàries dels Estats Units la tecnologia que utilitza per dur a terme el procés d’elaboració del plasma convalescent inactivat.