(Redacció i ACN) La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que al consell executiu d’aquest dimarts el president Torra ha donat a conèixer l’informe sobre el pla català de desconfinament pel coronavirus elaborat per l’investigador Oriol Mitjà. Ha rebaixat el passaport d’immunitat —una acreditació per certificar l’estat immunitari de cada ciutadà i la seva capacitat infectiva— a “una possibilitat”. De fet, “no el recomana explícitament”, tal com ha explicat Budó, durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dimarts al migdia, posterior al consell executiu. El mateix epidemiòleg ha enviat un missatge a Twitter aquest matí explicant que havia fet arribar l’informe al govern i en què parlava de “filtracions incorrectes”.

Segons ha explicat Budó, el document detalla un desconfinament en cinc fases, partint dels paràmetres establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea. L’informe també recomana tenir en compte possibles escenaris de futurs rebrots del coronavirus.

Budó ha remarcat que l’informe dirigit per Oriol Mitjà també recomana aplicar un pla de desconfinament parcial per a persones menors i gent gran mentre no comenci el desconfinament general. Igualment, aconsella fer un estudi per conèixer el percentatge de persones amb immunitat al coronavirus. El document també posa èmfasi en l’ús d’elements de protecció com les mascaretes i fomenta l’ús de l’app covid-19 per detectar persones amb símptomes.

Sobre la proposta que va anunciar el president Quim Torra d’un passaport d’immunitat, Budó ha dit que al document presentat pel doctor Oriol Mitjà no s’inclou aquesta mesura com a recomanació.

Budó reclama el retorn de competències

La consellera Budó ha dit que la previsió és que aquesta setmana es convoqui un consell extraordinari per aprovar el pla de desconfinament de Catalunya per l’emergència del coronavirus. Sobre el fet que amb el decret de l’estat d’alarma sigui el Govern espanyol qui manté les competències per fer el desconfinament, Budó ha dit que el president Sánchez va parlar d’un desconfinament territorialitzat. En aquest sentit, Budó espera que es tingui en compte la proposta que es faci des del govern català i el Govern espanyol retorni als territoris les competències per prendre decisions.