Tub d'escapamanet

Recentment el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va declarar que arran de la covid-19 “els tràmits administratius estan suspesos. Estem preparant un òmnibus de tramitacions urbanístiques i ambientals per facilitar l’activitat econòmica i també habilitarem el mes d’agost, que ara és inhàbil, per agilitar els tràmits”.

Aquests tràmits administratius dificultaran l’impuls de mesures ambientals per fer front a l’emergència climàtica, com per exemple, la reducció de l’impost d’emisions de CO2 als vehicles, de manera proporcional als dies que es mantingui l’estat d’alarma per la pandèmia. També s’ha anunciat que s’ajustarà l’import d’aquest impost ambiental en referència als vehicles del 2019, a més de modificar el calendari de cobraments.

L’emergència sanitària davant la climàtica

Calvet ha volgut remarcar la importància dels impostos ambientals, però admet que la situació actual ha forçat a l’ens públic a redefinir-los. D’aquesta manera, tots els ciutadans que havien de rebre un impost sobre les emissions de CO2 del seu vehicle, rebran el tribut més tard del previst i amb un import menor.

La nova llei òmnibus que vol impulsar el conseller pretén agilitzar algunes tramitacions administratives, de caire urbanístic i ambiental, segons diu, per facilitar l’activitat econòmica i evitar duplicacions en els tràmits.

El conseller també admet que l’Autoritat del Transport Metropiltà (ATM) està treballant en un protocol d’actuacions del transport públic davant la pandèmia, dins del marc del desconfinament de la població.

Preocupació d’entitats ecologistes

L’anunci de la llei òmnibus, malgrat encara s’ha de votar al Parlament, ja ha rebut algunes queixes, especialment d’entitats ecologistes. L’entitat Ecologistes de Catalunya, per exemple, ha emès un comunitat per denunciar, segons diuen, l’intent de desregular les garanties legislatives dels projectes urbanístics en el marc de l’emergència climàtica i ambiental actual.

L’entitat admet la necessitat de complir amb els eixos bàsics de l’emergència sanitària: garantir els serveis essencials de les empreses públiques i infraestructures crítiques; fer el seguiment dels indicadors de l’activitat dels transports, d’aigua, residus, ports i aeroports i activitat logística, xarxa viària i nivell de contaminació atmosfèrica del país i establir uns criteris de serveis públics de mobilitat i transport d’acord amb els criteris imposats establerts pel marc legal del Reial Decret d’Alarma en termes sanitaris. Tanmateix, alerten que durant el confinament també hem pogut escoltar moltes veus d’experts i científics que alerten que aquesta crisi sanitària forma part de la crisi climàtica i ambiental que ens tocarà viure al llarg del segle XXI i que, per aquest motiu, són especialment importants les mesures contra l’emergència climàtica.