violador drassanes detingut disposicio judicial

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha iniciat una actuació d’ofici arran de la detenció d’un home per una presumpta agressió sexual a les Drassanes el 19 d’abril. Vilà vol conèixer quins protocols d’actuació i coordinació existeixen en aquests casos i valorar si són eficaços.

L’alarma social que ha provocat aquest cas preocupa la síndica. Especialment, perquè els veïns ja havien alertat prèviament sobre el suposat agressor, que havia protagonitzat diversos incidents al barri, havia estat identificat i detingut en diverses ocasions per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, i havia estat ingressat a la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital del Mar.

La síndica demana informació sobre com s’ha actuat

Per tot plegat, la síndica de greuges ha demanat informació al comissionat de Seguretat, a la comissionada de Salut i també a l’Institut Municipal de Serveis Socials. En el cas del comissionat de Seguretat, Vilà li demana quines actuacions policials s’han dut a terme en relació amb el detingut, quina coordinació s’estableix en aquests casos amb la resta de cossos de seguretat i d’institucions o de serveis que treballen amb malalts mentals. També vol saber si a la ciutat hi ha persones amb un perfil similar al del presumpte agressor.

Pel que fa a la comissionada de Salut, la síndica també li demana les intervencions que s’han realitzat en aquest cas i quin és el protocol per donar l’alta mèdica a una persona amb problemes de salut mental i sensellarisme. Vilà també vol que l’Institut Municipal de Serveis Socials li expliqui si tenien coneixement del detingut com a presumpte agressor i quines actuacions han fet. A més, la síndica vol aclarir en quins casos s’informa la fiscalia quan es detecta una persona sense llar amb problemes mentals i que no vol rebre cap seguiment o ajut professional.

En paral·lel a la petició de la síndica, l’alcaldessa, Ada Colau, també va demanar fa uns dies un informe al comissionat de Seguretat sobre els incidents previs que va protagonitzar el detingut i els detalls de la seva trajectòria delictiva.