Només fa 10 anys que la Ciutat de la Justícia va començar a funcionar, però ja s’ha quedat petita. I això passa just 10 anys després d’inaugurar-se. El complex judicial té problemes d’espai i dins un mateix edifici es barregen diverses jurisdiccions. Ho ha criticat la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, que creu que aquesta situació fa més feixuc el funcionament de la justícia. Caso lamenta que han començat els “problemes d’encabiment” dels nous òrgans i ha plantejat l’opció de créixer: “Si no projectem ara el creixement, el futur no serà una realitat”, ha assegurat.

La magistrada degana ha advertit que si no es planteja la creació d’un espai nou, podria arribar el col·lapse. Caso creu que en un període de tres anys caldran cinc jutjats civils nous, que no caben on hi ha la resta. A més, assegura que les sales d’espera no són suficients.

Increment de demandes civils

La magistrada degana ha ressaltat l’increment de la jurisdicció civil, especialment els casos relacionats amb les clàusules terra, que han registrat més de 35.000 demandes. A més, també s’ha incrementat la càrrega en els jutjats especialitzats en incapacitat. Caso assegura que es tracta d’un creixement “en línia ascendent” i no per un moment puntual. A més, un altre tipus de delictes que també s’han incrementat són els sexuals. Durant el 2018 se’n van investigar prop de 1.800, un 26 % més que el 2017.

Al marge de la necessitat de creixement de la Ciutat de la Justícia, Caso també ha lamentat que els partits polítics no hagin debatut el model de justícia que volen ni la manca de mitjans que denuncia.