El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha comparegut aquest dijous davant del Tribunal Suprem que s’ocupa del judici del procés. Pisarello ha estat interromput pel president de la sala, Manuel Marchena, quan intentava presentar referències històriques sobre el dret d’autodeterminació a Espanya. “És un debat habitual a Catalunya des de fa molt de temps”, ha dit Pisarello davant del Tribunal “des de l’Estatut de Núria del 1932, el presidente Manuel Azaña hablaba sobre este tema, se hablaba durante la transición…”

Ha estat en aquest punt quan Marchena l’ha interromput. El president del tribunal ha dit a Pisarello que “per favor, no li recordi al tribunal aspectes històrics, respecte als quals existeixen també fonts bibliogràfiques diferents de les que vostè pot subministrar” i li ha demanat que se cenyís als fets que són objecte del judici.

Un cop arribat a Barcelona, Gerardo Pisarello ha difós un vídeo a les xarxes socials en què ha qualificat com una “experiència kafkiana” el que ha viscut al Tribunal Suprem. “El problema és que ells es capfiquen amb que el debat sobre l’autodeterminació és una ocurrència febril del Diplocat, de quatre entitats catalanes, i jo el que li volia explicar és que a Catalunya el debat sobre aquest tema té més d’un segle.” Pisarello ha esmentat els referents històrics i ha conclòs que “el que ha de fer una societat madura del segle XXI és reconèixer que si hi ha una majoria clara que vol decidir, que vol votar, se l’ha de deixar que ho faci”.