El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha presentat aquest dijous l’Informe de prevenció de la radicalització i el terrorisme a Catalunya, en què s’ha analitzat els atemptats del 17 d’agost de la Rambla i Cambrils. Una de les conclusions més rellevants és que calen mesures per millorar la coordinació entre les unitats antiterroristes dels diversos cossos policials.

Rafael Ribó assegura que els atemptats d’aquest estiu van posar en evidència la manca de coordinació i de reconeixement entre els diferents cossos policials. Per això, en l’informe conclou que cal que l’Estat respecti les competències dels Mossos en matèria antiterrorista.

I és que el síndic considera d’extrema gravetat que no s’hagi convocat la Junta de Seguretat de Catalunya durant més de vuit anys. I més si es té en compte que des de’n fa tres anys, l’estat espanyol està en un nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista. Rafael Ribó va més enllà i afirma que no descarta que l’Estat pugui tenir alguna responsabilitat jurídica per haver tingut paralitzat aquest organisme. “No si val que s’erosioni la seguretat per raons ideològiques i partidistes”, conclou.

Ribó reclama una investigació exhaustiva i transparent sobre Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll, com a possible confident policial per tal de saber si això va afectar d’alguna manera la coordinació dels cossos policials. “Hi ha d’haver una explicació exhaustiva, pública i transparent sobre tot l’historial de l’imam”, assegura Ribó, qui afegeix que cal una explicació de per què no es va advertir els Mossos de la seva presència i historial. I, si cal, el govern estatal ha d’assumir les possibles responsabilitats que se’n puguin derivar.

Per altra banda, l’informe denuncia greuges comparatius entre els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza, pel que fa a la dotació i participació en instàncies internacionals, gràcies a pactes entre el Partit Popular i el PNV en què s’ha pactat, entre altres coses, diverses mesures de coordinació, l’augment de la plantilla de la policia basca i el seu ingrés en fòrums europeus de decisió.

Per això, en l’informe, Rafael Ribó posa un èmfasi especial a la necessitat de consolidar la presència dels Mossos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), així com que es materialitzi de manera immediata la presència de la policia catalana a l’Europol.

Per últim, el síndic també es fixa amb el paper de l’escola com a institució que fomenta la interculturalitat i la diversitat com a valors positius. I subratlla la importància de la lluita contra la segregació escolar de cara a la prevenció.