Rafael Ribó assegura que els atemptats d’aquest estiu van posar en evidència la manca de coordinació i de reconeixement entre els diferents cossos policials. Per això, en l’informe conclou que cal que l’Estat respecti les competències dels Mossos en matèria antiterrorista.

I és que el síndic considera d’extrema gravetat que no s’hagi convocat la Junta de Seguretat de Catalunya durant més de vuit anys. I més si es té en compte que des de’n fa tres anys, l’estat espanyol està en un nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista. Rafael Ribó va més enllà i afirma que no descarta que l’Estat pugui tenir alguna responsabilitat jurídica per haver tingut paralitzat aquest organisme. “No si val que s’erosioni la seguretat per raons ideològiques i partidistes”, conclou.

Ribó reclama una investigació exhaustiva i transparent sobre Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll, com a possible confident policial per tal de saber si això va afectar d’alguna manera la coordinació dels cossos policials. “Hi ha d’haver una explicació exhaustiva, pública i transparent sobre tot l’historial de l’imam”, assegura Ribó, qui afegeix que cal una explicació de per què no es va advertir els Mossos de la seva presència i historial. I, si cal, el govern estatal ha d’assumir les possibles responsabilitats que se’n puguin derivar.

Per altra banda, l’informe denuncia greuges comparatius entre els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza, pel que fa a la dotació i participació en instàncies internacionals, gràcies a pactes entre el Partit Popular i el PNV en què s’ha pactat, entre altres coses, diverses mesures de coordinació, l’augment de la plantilla de la policia basca i el seu ingrés en fòrums europeus de decisió.

Per això, en l’informe, Rafael Ribó posa un èmfasi especial a la necessitat de consolidar la presència dels Mossos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), així com que es materialitzi de manera immediata la presència de la policia catalana a l’Europol.

Per últim, el síndic també es fixa amb el paper de l’escola com a institució que fomenta la interculturalitat i la diversitat com a valors positius. I subratlla la importància de la lluita contra la segregació escolar de cara a la prevenció.