La ciutat de Barcelona s’ha tornat a llevar immersa sota una capa opaca de contaminants. L’estampa que capturava a mig matí la càmera de betevé  des de Montjuïc era, novament, ben explícita. La capa d’humitat i contaminació es feia visible immediatament damunt de la ciutat, comprimida en unes poques desenes de metres a causa del fenomen de la inversió tèrmica de primeres hores.

La contaminació continua moderada i es manté l’avís preventiu d’episodi ambiental per contaminació,  per bé que dijous al matí les estacions automàtiques de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Qualitat de l’Aire (XVPCA) de Barcelona assenyalaven nivells més baixos de contaminació que dimecres a la mateixa hora, tant pel que fa a les partícules en suspensió (PM10) com pel que fa al diòxid de nitrogen.

L’estació de trànsit intens de l’avinguda de Roma, a tall d’exemple, dijous a les 9 h, enregistrava una concentració de 95 micrograms per metre cúbic pel que fa al diòxid de nitrogen, mentre que dimecres a la mateixa hora era de 134 i dilluns de 164 micrograms per metre cúbic.

També havia minvat de forma apreciable la concentració de partícules en suspensió, i enregistrava nivells moderats a la majoria d’estacions. Dimecres al matí, en canvi, n’hi havia dues que marcaven un valor qualificat de “dolent” pel que fa a aquest contaminant.

De moment, a curt termini, no es preveu que variïn de forma significativa les condicions meteorològiques, malgrat que sí que s’entreveuen canvis, coincidint amb l’arribada del cap de setmana. Dijous a la tarda tornarà a bufar, entre feble i moderat, el vent de garbí cap al Maresme i la Costa Brava, un fet que podrà afavorir de nou que la contaminació generada a Barcelona i l’entorn de la ciutat viatgi cap al Vallès o el Maresme.

Divendres es preveu que millorin  les condicions per a la dispersió de la contaminació a causa de l’entrada de vent de ponent i garbí partir del migdia, especialment cap al sector interior de la regió metropolitana. Dissabte el pas d’un primer front fred, i la minva de l’activitat industrial i el trànsit associada al cap de setmana, així com el vent de mestral,  continuaran afavorint la disseminació de les partícules contaminants.

L’escenari meteorològic de la setmana vinent serà radicalment diferent al d’aquesta, gràcies a l’arribada d’una pertorbació i de precipitacions.

Imatge comparatives de la concentració de partícules (PM10) dijous (a dalt) i dimecres (a baix):